bonapeti.rs»Članci»Povrće»Roze paradajz - šta treba da znamo

Roze paradajz - šta treba da znamo

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Roze paradajz - šta treba da znamo

Paradajz za poznavaoce pravog, autentičnog ukusa baštenskog paradajza. To je roze paradajz. Odlikuje se neverovatnom aromom i slatkastim ukusom i podseća na duge letnje dane, rustik trpeze sa domaćim sirom i slatke salate uz ledeno hladnu rakiju.

Ne samo kod nas, nego i širom sveta roze paradajz je preferiran zbog njegovih vrhunskih kvaliteta, velike količine čvrste materije u njemu, kao i zbog njegovog lepog i atraktivnog izgleda. Zbog toga je njegova cena znatno viša od uobičajenih sorti crvenog paradajza.

Koristi roze paradajza

Paradajz je jedno od najhranljivijeg i najsočnijeg povrća. Međutim, odličan je izvor antioksidansa, vlakana, minerala i vitamina. Zbog svojih mnogobrojnih koristi, roze paradajz često nutricionisti preporučuju za snižavanje holesterola i programe za mršavljenje.

Naučno je dokazano da antioksidansi prisutni u paradajzu obezbeđuju zaštitu od raka, uključujući rak debelog creva, rak prostate, rak dojke, rak endometrijuma, rak pluća i rak pankreasa.

Likopen, antioksidans u klasi flavonoida, prisutan je u paradajzu. Zajedno sa karotenoidima on ima sposobnost da zaštiti ćelije i druge strukture u telu od radikala slobodnih od kiseonika. Istraživanja pokazuju da likopen sprečava oštećenje kože od izlaganja ultraljubičastim (UV) zracima i pruža zaštitu od raka kože.

Roze paradajz

Zeaksantin je još jedno jedinjenje bogato flavonoidima prisutno u izobilju u ovom povrću. Zeaksantin pomaže u zaštiti očiju od makularne degeneracije.

Roze paradajz sadrži​ značajne količine vitamina A i antioksidativnih flavonoida kao što su beta i alfa-karotenoidi, ksantini i lutein. Generalno, dokazano je da ova jedinjenja bogata pigmentima imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u održavanju vida, održavanju zdrave sluzokože i kože i zdravlje kostiju. Konzumacija prirodnog povrća i voća bogatog flavonoidima prepoznata je kao zaštita organizma od raka pluća i usne duplje.

Uz to, roze paradajz je takođe dobar izvor vitamina C (obezbeđuje 21% preporučene dnevne količine na 100 g), konzumiranje hrane bogate vitaminom C pomaže telu da razvije otpornost na infektivne agente i da eliminiše slobodne radikale.

Sveži roze paradajz je veoma bogat kalijumom (100 g sadrži 237 mg kalijuma i samo 5 mg natrijuma).

On takođe sadrži umerene količine folata, kao što su tiamin, niacin, riboflavin, ali i neke esencijalne minerale, poput gvožđa, kalcijuma, mangana.

Roze paradajz, koji se često koristi kao povrće, divan je dar prirode. Povrće je privuklo pažnju zbog svojih neverovatnih fitohemijskih prednosti. Zanimljivo je da paradajz nudi mnoge prednosti i nema manje korisnih kvaliteta od jabuke!

Sa botaničke tačke gledišta, povrće pripada porodici Solanancee, koja takođe uključuje čili paprike, krompir, patlidžan i drugo. Naučni naziv: Lycopersicon esculentum.

Postoje različite sorte roze paradajza, različitih vrsta i veličina, nezavisno od toga da li su organske ili ne. Osim roze paradajza najkultivisaniji je crveni paradajz, ali postoje i serije kultura u žutoj, narandžastoj, ljubičastoj, zelenoj ili beloj boji.

Roze paradajz sadrži mnogo likopena

Paradajz postaje sve popularniji, posebno među proizvođačima bioloških proizvoda. Sorte porodičnog nasleđa imaju tendenciju da daju prirodnije i ukusnije plodove. Paradajz se sada uzgaja po celom svetu. Ali roze paradajz je poseban ponos Bugarske. Roze paradajz iz Kurt Kanare je naš zaštitni znak.

Uzgajanje roze paradajza

Ogromna prednost danas je što savremene selekcije daju ogroman izbor roze paradajz. Postoje i rane, srednje rane i kasne sorte. Sve se odlikuju slatkoćom i bogatom aromom. Njihov oblik varira od okruglog preko srcolikog do duguljastog. Postoje i male sorte i izuzetno velike, čiji plodovi dostižu gotovo ceo kilogram.

Na našem tržištu sreće se seme za rasad nekoliko domaćih selekcija roze paradajza. Jedni od najrasprostranjenijih su Roze dar, Rore bljesak, Roze srce, Roze magija. Oni su posebno selektovani, tako da su dovoljno otporni na najčešće sretana oboljenja paradajza.

Takođe, velike sorte imaju prednost u tome što imaju jake stabljike koje mogu da drže krupne plodove.

Neki roze paradajz je toliko bled da odaje utisak da još nije dovoljno zreo. Uprkos tome, odlične je slatkoće i u potpunosti je zreo. Druge sorte pucaju, što nije estetski ugodno i navodi kupce na pomisao da je pokvaren. U većini slučajeva, ispucani paradajz je prilično zdrav, a nedostatak je više kozmetički. To ne umanjuje njegov ukus, koji je opet odličan.

Gotovo sve sorte roze paradajza se razlikuju od crvenih po većem sadržaju šećera i hranjivih materija. Stoga im je potrebno više zalivanja i hranjenja. Prilikom njihovog uzgoja potrebno je održavati dobru, ujednačenu vlažnost tla. U isto vreme treba izbegavati prekomernu vlažnost.

Imajte na umu da ako paradajz obilno zalijete nakon dužeg sušnog perioda, plodovi će popucati i izgubiti lep izgled. Osim vlage za vreme cvetanja roze paradajza biljci morate obezbediti povećanu količinu hranjivih materija dodatnim gnojivom.

Punjeni paradajz

Kupovanje i skladištenje roze paradajza

Sveži, zreli plodovi imaju ružičastu boju, veoma su atraktivni i bogatog, slatkog ukusa. Na pijacama kupujte sveže, čvrste plodove, ujednačene veličine ili ne. Izbegavajte one s naboranom površinom, mrljama bez boje i previše mekim područjima.

Sveže kupljeni, čvrsti paradajz se može staviti na hladno, tamno i čak na sobnu temperaturu na 2-3 dana. Međutim, zreli ružičasti paradajz je jedno od kvarljivijeg povrća i treba ga čuvati u frižideru. Koristite ga dok je svež kako biste iskoristili sve prednosti vitamina i antioksidansa.

Klasika u upotrebi povrća su i supe od paradajza. Koristite tokom leta kako biste napravili gaspačo ili drugu hladnu supu.

Sendviči sa paradajzom su takođe ideja za doručak. Ili pak brusketi sa paradajzom,

Kuvanje roze paradajza

Roze paradajz može da se konzumira sasvim samostalno, u ukusnim paradajz salatama, prilikom spremanja jela kao što su paradajz sa pirinčem, paradajz supa ili pak salsa od paradajza. Iako se za šarenu turšiju koriste crvene sorte paradajza, nije isključeno da se eksperimentiše sa roze paradajzom. Da ne zaboravimo ni na ljutenicu sa roze paradajzom.

Na nekim mestima sa paradajzom prave i paprikaš, koji je pak ukusno jelo iz seoske kuhinje.

Roze paradajz je dragocen i u mediteranskoj kuhinji. Osladiće vam se ako napravite špagete sa paradajz sosom, picu sa paradajzom. A zašto da ne i grčku salatu.

Paradajz sa povrćem

Najpoznatija metoda za korišćenje roze paradajza je u salatama sa sirom.

Od sveže ceđenog paradajza se prave sokovi koji se piju kao takvi sa solju i crnim biberom ili priikom spremanja alkoholnih i bezalkoholnih koktela.

Štetnosti roze paradajza

Slično velikom broju voća i povrća, i paradajz ima visok nivo alergena.

Alergijske reakcije na paradajz ponekad mogu da se pojave sa simptomima kao što su crvene i upaljene oči i svrab po koži, zapušen nos, gastro-intestinalni poremećaji kao što su bol u stomaku, povraćanje i dijareja. Paradajz može da se pokaže kao neodgovarajuća hrana za ljude sa stomačnim problemima kao što su čir, gastritis i drugo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas