Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Tongkat Ali

Tongkat Ali

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Tonglat ali

Tongkat Ali /Eurycoma longifolia Jack/ je biljka koja raste na ostrvima i jugoistočnim obalama Indijskog okeana. Najčešće se može sresti u Indoneziji I Malezije.

Ova biljka je poznata i kao Pasak Bumi i Alijev štap. Alijev štap je zimzeleno drvo, čija visina može dostići do 15 m, a listovi mogu biti do 40 cm veličine.

Plodovi biljke Tongkat Ali su zeleni, ali kada sazru, ond dobijaju tamnocrvenu boju. Deo biljke koji se koristi jeste korenje.

Na prostorima gde Alijev štap uspeva, ekstrakti korena se smatraju prirodnim afrodizijak i jakim stimulatorom muške potencije. Narodna medicina Indonežana i Maležana smatra da ova biljka ima antibakterijska svojstva i preporučuje ga u borbi sa simptomima malarije.

Ekstrakti Alijevog štapa se već nekoliko godina unazad koriste kao deo dodataka sportistima i uglavnom su to dodaci za bodibildere.

Sastav Tongkat Alija

Najpoznatije fitohemikalije koje se nalaze u sastavu ove biljke su kuazin i neokuazin, sedrin, eurikomanol i gluakarubin. Uglavnom se koristi korenje Alijevog štapa, ali i drugi delovi biljke, koji sadrže peptide, koji se smatraju glavnim aktivnim materijama.

Naučnici su izolovali preko 65 bioaktivnih materija, od kojih neke kontrolišu nivo šećera u krvi, a drugi su moćno antikancerogeno sredstvo.

Odabir i čuvanje Tongkat Alija

Na tržištu se mogu sresti razni proizvodi, koji sadrže ekstrakt Alijevog štapa. Problem je što takvi proizvodi sadrže veoma malo ovog ekstrakta, a oralni unos dodatno smanjuje efekat.

Biljka tongkat ali

Prodaju se i lažni proizvodi i sintetičke alternative, pa zato treba biti oprezan. Zanimljivo je da su u Maleziji izumeli poseban elektronski program, koji ispituje preparate i otkriva one koji nisu pravi.

Koristi od Tongkat Alija

Alijev štap ima dokazano tonizirajuće dejstvo. On deluje i kao jak afrodizijak. Smatra se da ova biljka pomaže povećanje sopstvene količine testosterona; poboljšava reproduktivne sposobnosti i bori se sa parazitskim infekcijama. Osim što ima tonizirajuće dejstvo, ova biljka poboljšava raspoloženje.

Tongkat Ali usporava procese starenja, reguliše vrednosti holesterola, povećava proizvodnju adenozitrifosforne kiseline /ATF/ i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. ATF je osnovna energetska jedinica u organizmu, koja je odgovorna za dobro zdravlje i energičnost.

Kada se poveća nivo ATF - a u organizmu, onda se povećava celokupna energija u telu. Tongkat Ali obezbeđuje neophodnu energiju, a da nema hiperstimulacije, nesanice i naprezanja nerava.

Dnevna doza Tongkat Alija

Doze koje su proglašene toksičnim dosta variraju. Preporuke su različite i variraju od 1 mg dnevno do 10-12 mg/kg. Veliki broj sprovedenih ispitivanja na miševima su odredila mnogo veće doze od već navedenih.

Za veću sigurnost, preparati sa ekstraktom Tongkat Alija se mogu konzumirati naizmenično - na 4-10 sedmica se pravi pauza, koja je istovetna periodu unosa.

Štetnost Tongkat Alija

Efekti Tongkat Alija još uvek nisu dobro ispitani, pa bi trebalo biti oprezan što se tiče konzumacije. U Evropi bodibilderi koriste kapsule sa ekstraktom ove biljke, ali iako su te kapsule veoma popularan dodatak, one su isprobane samo u laboratoriji i to na miševima.

Uprkos svemu tome, ekstrakt ove biljke konzumiraju Maležani, Indonežani i drugi narodi kao tradicionalni lek za libido. Poželjno je da Tongkat Ali izbegavaju trudnice i dojilje, kao i muškarci sa povećanom prostatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas