Nori Listovi

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196225
Nori listovi

Nori listovi je obavezan sastojak kod pripremanja sušija. Ove rolnice se prave od sušenih jestivih morskih algi, koje se tradicionalno gaje u lukama Japana. Popularno mesto za gajenje norija jeste severoistočno primorje Japana, u predelu Sendaja i ostrva oko njega, gde se kombinacija hladne vode, tihih zaliva i plitke vode pokazala kao najodgovarajuća sredina za gajenje tzv. Porphrya tenera.

Obično se ove alge stavljaju na određenu visinu, u zavisnosti od plime i oseke, tako da ove osetljive biljke mogu da dobiju maksilamne količine sunčeve svetlosti i dotok čiste vode. One rastu tako što u periodu od nekoliko meseca prekriju celu mrežu, pa krajem zime sledi njihovo čišćenje, sečenje na tanke trake i sušenje u prirodnim uslovima.

Nori listovi se dobijaju od presovanih ili sušenih ljubičastih morskih algi, Kada se ispeku, dobijaju veoma prijatan ukus i gotovo crnu boju. Danas je proizvodnja i rasprostranjivanje nori listova postalo prava industrijska grana. Ovi listovi se proizvode u fabrikama i prodaju se u standardnom obliku. čija je veličina 18 x 21 cm.

Odabir nori listova

Suši

Postoji nekoliko pokazatelja da su nori listovi kvalitetni - treba da su debeli, glatki, sjajni, crni ili tamnozelene boje i da nemaju rupe.

Poznati kao Sushi Nori, listovi nori su jedno od najpopularnijih vrsta morskog povrća. Imaju blag i istančan ukus i na tržištu se mogu naći u vidu koji je lak za upotrebu. Gotovi nori listovi su prepečen, spreman za konzumaciju proizvod za uvijanje sušija ili semogu koristiti za doručak. Da bi nori listovi bili kvalitetni, važna je sredina u kojoj se gaje i umeća japanskih majstora da ih spreme.

Sastav nori listova

Nori listovi kao vrsta algi sadrže dosta korisnih materija. Oni imaju mnogo veći sadržaj proteina u poređenju sa drugim morskim povrćem. Nivo proteina u njima dostiže 35%. U listovima nori algi ima i znatna količina vitamina, minerala i drugih korisnih materija.

Nori listovi u kulinarstvu

Namirnice za suši

Kada se iseku na trake, nori listovi mogu bti odličan garnir namirnicama od žitarica, salatama, itd. Osim što se koriste za pravljeje sušija, nori listovi se koriste za garniranje špageta ili služe kao začin za razne supe i čorbe. U Japanu se nori listovi koriste kao zamena za užinu kod dece.

Spremanje sušija se bazira na pirinču i nori algama. Pravljenje sušija znatno olakšava podloga za suši od bambusa, koja pomaže da se nori listovi ravnomerno zaviju. Postoje 3 načina uvijanja sušija sa nori listovima:

- Maki - nori listovi su spolja, pirinač i nadevi su unutra. Dobijeni oblik je cilindričan.

- Uramaki - pirinač je spolja, alge, pirinač i nadevi su unutra. Takođe ima cilindričan oblik.

Ručno napravljene rolnice - one se uvijaju kao kornet sladoleda, gde se nori koristi za kornet, a pirinač i nadevi su unutra.

Nori listovi imaju široku pirmenu u vegetarijanskoj kuhinji. Budući da su izvor važnih hranljivih materija za vegetarijance, protivnici mesa redovno dodaju razne vrste algi u svoje čorbe, salate i razna jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas