Poslednjih godina se pojavila neverovatna zabrinutost koliko je beli šećer štetan. Zato se sve više ljudi pribegava namirnicama koje sadrže veštačke zaslađivače, smatrajući da osim što su slatke, one su i zdrave. Ali, da li je to zaista tako?
Postepeno se otkrivaju činjenice o jednom od najviše korišćenih zaslađivača, koje su, blago rečeno, šokantne. Još jedan u nizu od zaslađivača o kome postoje protivrečna mišljenja - acesulfam K.
Veliki deo namirnica, koje ljudi svakodnevno konzumiraju, su zaslađene veštačkim zaslađivačima. Jedan od najčešće korišćenih jeste acesulfam K, poznat i kao E950. Acesulfam K je sasvim slučajno otkrio nemački hemičar Karl Klaus, još daleke 1967. godine.
1988. godine je acesulfam K odobren kao zamena za šećer. Dozvoljena je i njegova upotreba za proizvodnju raznih namirnica, žvaka, prahova za instant napitke i još mnoge druge. Predstavlja niskokaloričan zaslađivač, koji se najviše sreće u kombinaciji sa opštepoznatim aspartamom.
Izvori acesulfama K
Kao što smo spomenuli, acesulfam K se dodaje u proizvodnji gaziranih pića, kolača, žvaka. Često se meša sa aspartamom u bezalkoholnim napicima. Takođe se nalazi i u želatinastim desertima.
Acesulfam K ostavlja specifičan gorak ukus nakon konzumacije. Zato se u namirnice, koje sadrže ovu materiju, dodaje još i natrijum ferulat, ne bi li se ovaj ukus neuralisao i prikrio. Organizam ne može usvojiti acesulfam K.
Štetnost acesulfama K
Smatra se da je acesulfam K jedan od najbližih rođaka aspartamu, a štetne posledice nakon njegove konzumacije su dosta. Prema nekim specijalistima, acesulfam K može prouzrokovati pojavu tumora na mlečnim žlezdama, plućima, leukemiju i retke vrste izraslina.
Prema nekim ispitivanjima na životinjama, acesulfam K stimuliše sekreciju insulina, tako što povećava nizak nivo šećera u krvi.
Sprovedeni eksperimenti sa acetoamidom /derivat acesulfama/ su pokazali da acesulfam prouzrokuje brz rast dobroćudnih tumora na štitnoj žlezdi kod pacova.
Acesulfam K je 200 puta slađi od šećera. On je sladak gotovo koliko i aspartam; on je upola sladak u poređenju sa saharinom i sladak je kao 1/4 sukraloze.
Kao i ciklamat, aspartam i saharin, ova materija se ne usvaja u organizmu i brzo se eliminiše iz njega.
Metil etar, koji se nalazi u acesulfamu K, negativno utiče na rad kardiovaskularnog sistema. Asparginska kiselina u njemu draži nervni sistem i vremenom može dovesti do zavisnosti.
Namirnice, koje sadrže acesulfam K, se ne preporčuju deci, trudnicama i dojiljama.
Protivnici acesulfama K naglašavaju da nema dovoljno istraživanja o kancerogenim efektima ove materije, dok njegovi zaštitnici ističu nedostatak podataka o kontraidikacijama koje on izaziva, pa samim tim tvrde da štetnih efekata nema.
Dnevna doza acesulfama K
Smatra se da je bezopasna dnevna doza najviše 1 g dnevno. Prednosti ovog zaslađivača jeste to što on nije kaloričan, ima dugi rok trajanja i ne izaziva alergijske reakcije.
Komentari