Sorbitol

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490182
Formula sorbitola

Sorbitol je dijetetski suplement koji se odnosi na stabilizatore, dodate prehrambenim proizvodima, radi očuvanja njihove viskoznosti i konzistencije.

Slično dejstvo ima pektin. Sorbitol, poznat u prehrambenoj industriji kao E420, se koristi u svojstvu emulgatora, zaslađivača i održavajućeg agenta.

Sorbitol može biti u obliku sirupa, praha bele boje ili koncentrovanog vodenog rastvora. On se rastvara u vodi i ima dobro izraženi slatki ukus. Koristi se kao zamena za šećer, jer je mnogo slađi i ima manje kalorija od njega.

Prirodni sorbitol se nalazi u mnogim vrstama voća i biljaka. Voćke, u kojima se uglavnom nalazi su kruške, jabuke, šljive i breskve.

Sorbitol u kulinarstvu

Sorbitol se široko koristi u prehrambenoj industriji. Najčešće se koristi u slatkišima i dijetetskim namirnicama.

Koriste se u žvakama, šećernim lizalicama, sušenom voću, slatkišima, pastama, proizvodima od šećera. Takođe se koristi kao zamena za šećer kod dijabetičara.

Sorbitol

Sorbitol se koristi u desertima i sličnim namirnicama na bazi vode, aromatizovanima, niskoenergetskim ili bez dodatog šećera. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima.

Sorbitol je hidratant koji se koristi i u industriji prerade mesa. On održava strukturu, što poboljšava konzistentnost proizvoda; dobar je emulgator, koji pomaže u mešanju proizvoda i supstanci koji se pod drugim uslovima ne mogu mešati; poslednje, ali ne manje važno, sorbitol je stabilizirajuća supstanca, koja čuva strukturu i oblik proizvoda.

Bezopasna količina sorbitola

U Sjedinjenim Državama postoji uslov da proizvodi koji sadrže sorbitol imaju oznake upozorenja, pod uslovom da proizvođač veruje da bi potrošač koristio više od 50 grama sorbitola dnevno. Međutim, čak i ispod 50 g dnevno može izazvati probleme za neke ljude.

1999. godine je upućena peticija američkoj administraciji za hranu i lekove, kojom se zahteva postavljanje takvih natpisa na sve proizvode koji sadrže sorbitol, jer se negativne posledice mogu pojaviti i kod 10 g dnevno.

Štetnost sorbitola

Sorbitol se koristi u farmakologiji selektivno, jer može da promeni svojstva lekova /ne može se isključiti da dobiju toksična svojstva/. Primenjuje se kod klista i ima laksativan efekat. Koristi se kod ljudi sa konsitpacijom, pre dijagnostičkih procedura ili operacije creva.

Štetnost sorbitola

SAD smatra sorbitol supstancom, opasnom po ljudsko zdravlje. Kada se koriste velike količine ovog aditiva, primećuju se određeni simptomi kao što su povećana formacija gazova i neugodnost u gastrointestinalnom traktu. Uzimanje preko 50 grama sorbitola je opasno za ljude.

Sorbitol ne spada u grupu alergena, ali može izazvati iritaciju sluzokože u telu. Utvrđeno je da negativno utiče na organe čula vida.

Dugotrajna upotreba ovog dodatka ishrani može da dovede čak i do dijabetske retinopatije i oštećenja ćelijskih funkcija u telu.

Moguća je pojava preosetljivosti na sorbitol i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta.

Sorbitol je zabranjen za upotrebu u proizvodnji hrane za bebe. Prednost sorbitola je u tome što ga mogu koristiti dijabetičari jer skoro da ne utiče na nivo šećera u krvi.

Kao što je već jasno, postoje mnoge opasnosti koje vrebaju iz hrane, a čak i dijetetske namirnice i namirnice bez šećera kriju druge rizike po zdravlje, u obliku opasnih dodataka hrani.

Kupovanje hrane sa što je manje moguće E može do određenog stepena zaštititi telo od sporih, ali opasnih efekata ovih supstanci, koje dokazano štete zdravlju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas