Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za konzerviranje pečuraka

Saveti za konzerviranje pečuraka

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Konzervirane pečuraka

Poznate su dve glavne tehnologije konzerviranja pečuraka - to su soljenje i mariniranje (kiseljenje). Soljenje se vrši u drvenoj, emajliranoj ili staklenoj posudi dodavanjem različitih vrsta začina - kima, bibera, karanfilića, rena, mirođije.

Prilikom soljenja pečurke se stavljaju pod teret da puste sok. Konzerviranje pečuraka u sirćetnoj marinadi se vrši na dva načina – marinada se kuva zajedno sa pečurkama ili se kuvaju odvojeno.

Konzerviranje pečuraka u sirćetnoj marinadi se vrši na dva načina - marinada se kuva sa pečurkama ili odvojeno. U drugom slučaju, marinada je providna i svetla, ali se gubi bogat ukus pečuraka.

Stari recept za pečurke će iznenaditi svojom aromom i ukusom ne samo vaše voljene, već i vas. Tankim nožem oljuštite gornji sloj pečuraka, a velike pečurke, osim što ih oljuštite, isecite na četiri dela.

Sterilisane pečurke

Ređajte ih u tegle, posipajući između svakog reda pečuraka tankim slojem soli koju ste promešali sa sitno seckanim crnim lukom i biberom u zrnu. Teglu napunite do vrha, pritisnute težinom, prelijte uljem, stavite parče krpe, vežite koncem i ostavite na hladnom mestu.

Ako nakon nekoliko dana ima previše soka od pečuraka, koristite ga za pravljenje soseva. U tegli sok treba da pokrije pečurke za dva prsta. Ovako usoljene pečurke pre konzumiranja isperite mlakom vodom.

Razne vrste pečuraka se konzerviraju solju, sokom od limuna, sirćetom i začinima. Male pečurke se čuvaju cele, velike se iseku na komade.

Nakon što ste oprali pečurke, pripremite rastvor vode i soli. Za svaki kilogram pečuraka rastvorite 40 grama soli u 200 ml vode. Dodajte nekoliko semenki limunske trave u rastvor kako biste sprečili da pečurke potamne.

Stavite šerpu sa rastvorom na srednje jaku vatru i čim provri dodajte pečurke i kuvajte ih oko pet minuta. Mešajte ih i povremeno uklanjajte penu.

Dodajte začine po ukusu. Za pečurke su najbolji lovorov list, cimet, karanfilić, beli i crni biber. Nakon dodavanja začina, kuvajte pečurke dok ne budu spremne - rastvor treba da postane providan i pečurke treba da padnu na dno posude.

Minut pre skidanja šerpe sa ringle dodajte sirće - jednu kašičicu na svaki kilogram pečuraka. Pečurke sa bujonom rasporedite u tegle, a odnos pečuraka i tečnosti treba da bude 3:2. Zatvorite tegle i sterilišite pedeset minuta na sto stepeni. Izvadite tegle i okrenite ih naopačke dok se ne ohlade.

Sa mariniranim pečurkama preporučujemo da pripremite:

- salata od pečuraka;

- pica sa pečurkama;

- špageti sa pečurkama;

- ili šnicle sa pečurkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest