Poznate su dve glavne tehnologije konzerviranja pečuraka - to su soljenje i mariniranje (kiseljenje). Soljenje se vrši u drvenoj, emajliranoj ili staklenoj posudi dodavanjem različitih vrsta začina - kima, bibera, karanfilića, rena, mirođije.
Prilikom soljenja pečurke se stavljaju pod teret da puste sok. Konzerviranje pečuraka u sirćetnoj marinadi se vrši na dva načina – marinada se kuva zajedno sa pečurkama ili se kuvaju odvojeno.
Konzerviranje pečuraka u sirćetnoj marinadi se vrši na dva načina - marinada se kuva sa pečurkama ili odvojeno. U drugom slučaju, marinada je providna i svetla, ali se gubi bogat ukus pečuraka.
Stari recept za pečurke će iznenaditi svojom aromom i ukusom ne samo vaše voljene, već i vas. Tankim nožem oljuštite gornji sloj pečuraka, a velike pečurke, osim što ih oljuštite, isecite na četiri dela.

Ređajte ih u tegle, posipajući između svakog reda pečuraka tankim slojem soli koju ste promešali sa sitno seckanim crnim lukom i biberom u zrnu. Teglu napunite do vrha, pritisnute težinom, prelijte uljem, stavite parče krpe, vežite koncem i ostavite na hladnom mestu.
Ako nakon nekoliko dana ima previše soka od pečuraka, koristite ga za pravljenje soseva. U tegli sok treba da pokrije pečurke za dva prsta. Ovako usoljene pečurke pre konzumiranja isperite mlakom vodom.
Razne vrste pečuraka se konzerviraju solju, sokom od limuna, sirćetom i začinima. Male pečurke se čuvaju cele, velike se iseku na komade.
Nakon što ste oprali pečurke, pripremite rastvor vode i soli. Za svaki kilogram pečuraka rastvorite 40 grama soli u 200 ml vode. Dodajte nekoliko semenki limunske trave u rastvor kako biste sprečili da pečurke potamne.
Stavite šerpu sa rastvorom na srednje jaku vatru i čim provri dodajte pečurke i kuvajte ih oko pet minuta. Mešajte ih i povremeno uklanjajte penu.
Dodajte začine po ukusu. Za pečurke su najbolji lovorov list, cimet, karanfilić, beli i crni biber. Nakon dodavanja začina, kuvajte pečurke dok ne budu spremne - rastvor treba da postane providan i pečurke treba da padnu na dno posude.
Minut pre skidanja šerpe sa ringle dodajte sirće - jednu kašičicu na svaki kilogram pečuraka. Pečurke sa bujonom rasporedite u tegle, a odnos pečuraka i tečnosti treba da bude 3:2. Zatvorite tegle i sterilišite pedeset minuta na sto stepeni. Izvadite tegle i okrenite ih naopačke dok se ne ohlade.
Sa mariniranim pečurkama preporučujemo da pripremite picu sa pečurkama ili ove ukusne šnicle sa pečurkama.
Saznajte takođe kako se ljušte pečurke, kako možete da zamrznete pečurke i da li je opasno konzumiranje pečuraka u trudnoći.
Komentari