Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Konzerviranje povrća za đuveč

Konzerviranje povrća za đuveč

Jana G.Jana G.
Početnik
180
Konzerviranje đuveča

Đuveč je jelo koje vole i odrasli i deca. Pravi se od određenih vrsta povrća, a posebno je u jesen i zimu veoma koristan jer je bogat vitaminima.

Ako je đuveč omiljeno jelo vaše porodice, lako možete napraviti zimnicu koja će vam pomoći da pripremite ovu đakoniju.

Postoje dva načina konzerviranja povrća za đuveč – zamrzavanje i sterilizacija. Najvažnije je znati od kog povrća se pravi đuveč, kako bi se sačuvalo za zimu.

U čuveču se nalaze paradajz, patlidžan, paprika, bamija, šargarepa, boranija i zeleni začini. Ako više volite da zamrznete mešavinu od povrća za đuveč u zamrzivaču, kupite po jedan kilogram od svake vrste povrća.

Povrće blanširajte u porcijama, a prethodno ga isecite na komade. Nakon blanširanja ostavite da se ohladi i poređajte u pleh da se povrće ne dodiruje.

Ostavite blanširano povrće u zamrzivaču nekoliko sati da se malo stegne, a zatim izvadite plehove i napravite nekoliko kesica mešavine za đuveč. Na taj način ćete povrće zaštititi od gnječenja i oštećenja.

Kada vam zatrebaj, stavite zamrznuto povrće za đuveč u šerpu u kojoj ćete kuvati đuveč. Zelene začine isecite i takođe zamrznite u malim kutijama ili kesicama u porcijama, koje će vam trebati za jedan đuveč.

Đuveč u teglama

Da biste pripremili tegle sa povrćem za đuveč, isecite paprike, prethodno očišćene od semenki. Isecite paradajz kao i patlidžane kojima ste uklonili drške.

Patlidžani se mogu unapred posuti solju i nakon pola sata iscediti da bi se uklonila gorčina. Uklonite grublje delove bamije i boranije. Isecite ih na komade.

Ostatak povrća za đuveč iseckajte. Povrće poređajte u tegle, sve ravnomerno. Dobro je da je bamija na vrhu da se ne zgnječi. Stavite prstohvat seckanog peršuna u tegle.

Prelijte sve mlevenim paradajzom. Zatim sterilišite tegle za đuveč oko sat vremena, izvadite ih i okrenite sa poklopcima na dole.

Od pripremljene zimnice napravite đuveč sa krompirom, đuveč sa mesom, posni đuveč itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest