Svi znaju da je sveža hrana najbolja hrana. Međutim, većina biljne hrane je sezonska i ne može se koristiti tokom cele godine osim ako se ne konzervira.
Ovo važi i za vrganje. Sezona ove izuzetno ukusne gljive počinje u junu. Sveži vrganji se mogu sakupljati od kraja maja i juna do novembra, pod uslovom da je vreme pogodno za razvoj pečuraka.
Ako ima vrganja u izobilju, može se sačuvati za zimu. Sa vrganjem iz tegle prave se ne samo odlične zimske salate, već i mnoga druga jela - pečurke sa pirinčem, sarme, pice, testenine i mnoga druga.
Konzerve sa vrganjima nude različite mogućnosti ne samo za čuvanje pečuraka za godišnja doba kada ih nema svežih, već i za davanje željenog ukusa uz pomoć začina i načina pripreme.
Salata od pečuraka je najčešće praktikovani način konzerviranja pečuraka. Evo jedne ideje za salatu od pečuraka.
Potrebni proizvodi:
- 10 kg vrganja
- 1/2 kg crnog luka
- 1/2 kg ulja
Sastav marinade:
- 5 litara vode
- 150 g soli
- 300 mililitara sirćeta
- 2 g lovorovog lista
- 2 g crnog bibera u zrnu
- 2 g karanfilića
- 2 g štapića cimeta
Priprema:
Očišćene pečurke, odvojene od dršji, poređajte u tegle, dodajte začine i prelijte marinadom. Tegle se sterilišu 60 minuta.
Pečurke se mogu koristiti sveže, soljene ili marinirane pre slaganja u tegle.
Pečene, pržene, kuvane ili blanširane pečurke mogu se konzervisati sa raznim začinima ili sosevima - sa paradajzom, začinima - belim lukom, crnim biberom, uljem, sirćetom, solju, lovorovim listom, pimentom ili ih možete konzervirati u sopstvenom sosu.
Veoma pogodan dodatak svim vrstama pečuraka, pa i vrganju, je belo vino, koje omogućava da pečurka u potpunosti otkrije svoj specifičan ukus i aromu.
Obavezno je odabrati zdrave, sveže pečurke i poštovati zahteve recepture, ponekad naglašavajući da pečurke moraju biti veoma mlade ili da birate manje primerke.
Konzerviranje pečuraka se može uraditi i zajedno sa odgovarajućom ribom ili mesom, dobijajući gotovo jelo od pečuraka za zimsku trpezu.
Vrganj je jedna od najboljih pečuraka za pripremu:
- pasta sa pečurkama;
Pročitajte takođe kako čuvati vrganj i kako prepoznati vrganj.
Komentari