Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se konzervira vrganj?

Kako se konzervira vrganj?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
Konzerviranje vrganja
Fotografija: pixabay.com

Svi znaju da je sveža hrana najbolja hrana. Međutim, većina biljne hrane je sezonska i ne može se koristiti tokom cele godine osim ako se ne konzervira.

Ovo važi i za vrganje. Sezona ove izuzetno ukusne gljive počinje u junu. Sveži vrganji se mogu sakupljati od kraja maja i juna do novembra, pod uslovom da je vreme pogodno za razvoj pečuraka.

Ako ima vrganja u izobilju, može se sačuvati za zimu. Sa vrganjem iz tegle prave se ne samo odlične zimske salate, već i mnoga druga jela - pečurke sa pirinčem, sarme, pice, testenine i mnoga druga.

Konzerve sa vrganjima nude različite mogućnosti ne samo za čuvanje pečuraka za godišnja doba kada ih nema svežih, već i za davanje željenog ukusa uz pomoć začina i načina pripreme.

Salata od pečuraka je najčešće praktikovani način konzerviranja pečuraka. Evo jedne ideje za salatu od pečuraka.

Potrebni proizvodi:

- 10 kg vrganja

- 1/2 kg crnog luka

- 1/2 kg ulja

Sastav marinade:

- 5 litara vode

- 150 g soli

- 300 mililitara sirćeta

- 2 g lovorovog lista

- 2 g crnog bibera u zrnu

- 2 g karanfilića

- 2 g štapića cimeta

Priprema:

Vrganj u teglama

Očišćene pečurke, odvojene od dršji, poređajte u tegle, dodajte začine i prelijte marinadom. Tegle se sterilišu 60 minuta.

Pečurke se mogu koristiti sveže, soljene ili marinirane pre slaganja u tegle.

Pečene, pržene, kuvane ili blanširane pečurke mogu se konzervisati sa raznim začinima ili sosevima - sa paradajzom, začinima - belim lukom, crnim biberom, uljem, sirćetom, solju, lovorovim listom, pimentom ili ih možete konzervirati u sopstvenom sosu.

Veoma pogodan dodatak svim vrstama pečuraka, pa i vrganju, je belo vino, koje omogućava da pečurka u potpunosti otkrije svoj specifičan ukus i aromu.

Obavezno je odabrati zdrave, sveže pečurke i poštovati zahteve recepture, ponekad naglašavajući da pečurke moraju biti veoma mlade ili da birate manje primerke.

Konzerviranje pečuraka se može uraditi i zajedno sa odgovarajućom ribom ili mesom, dobijajući gotovo jelo od pečuraka za zimsku trpezu.

Vrganj je jedna od najboljih pečuraka za pripremu:

- pasta sa pečurkama;

- supa od pečuraka.

Pročitajte takođe kako čuvati vrganj i kako prepoznati vrganj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest