Na prvi pogled, prženje pečuraka je vrlo jednostavnan posao - čiste se, seku i prže. Ali, da bi bile zaista ukusne, morate znati nekoliko kulinarskih trikova.
Na prvom mestu je čistoća pečuraka - moraju se dobro oprati i očistiti. Najlakše se čiste u posudi sa vodom, u kojoj ima malo soli.
Dovoljno je da protrljate površinu svake pečurke, i prljavština će pasti sama. Nakon toga ih treba staviti u cediljku, i ostaviti ih nekoliko minuta pod tekućom vodom.
Nakon toga skuvajte pečurke. Ukoliko ste ih brali sami, stavite u vodu jednu glavicu luka - ako poplavi, postoji mogućnost da se među pečurkama nalazi i neka otrovna, i trebate ih sve izbaciti.
Pečurke se kuvaju ne više od dva minuta. Nakon toga se proceđuju, svaka pečurka se seče na komadiće, i prže se u prethodno zagrejanom ulju.
Male pečurke se ne seku pre prženja. Ukoliko pečurke pržite sa lukom, prvo upržite luk, a nakon toga dodajte pečurke, pa pržite dok se ne formira zlatna korica. Nakon toga ih zatvorite poklopcem, i ostavite još pet minuta na tihoj vatri.
Dobro pržene pečurke imaju sačuvan oblik i mekane su. Mogu se servirati hladne ili tople. Najčešće se serviraju sa sosom od pavlake sa belim lukom ili sosom od paradajza sa đumbirom.
Pečurke možete pržiti i sa povrćem - lukom, šargarepom, krompirom, tikvicama, karfiolom; dodaju se u pite i omlete, i koriste za pripremu sendviča.
Prejaki začini mogu uništiti ukus pečuraka, pa ih zato treba dodavati u malim količinama, a najbolje je uopšte ne stavljati začine.
Komentari