Donedavno je većina ljudi koja žive na selu uzgajala svakakve životinje. Iako se to danas promenilo, i to najviše zbog toga što ne postoji takva korist od rada i od ulaganja sredstava za ovu aktivnost, uvek je dobro da znate kako da konzervirate meso u tegle.
Može vas odjednom neki rođak ili srodnik iznenadi darujući vam na primer pola svinje ili možda naiđete na veoma dobru ponudu da nakupujete meso, a da ne raspolažete sa dovoljno mesta u zamrzivaču kako biste mogli da ga sačuvate. Upravo u takvim situacijama čovek pribegava konzervaciji mesa u teglama, a to uopšte nije komlikovano.
Evo zašto ćemo vam ovde dati neke vredne savete za konzervaciju mesa u teglama:
- Kada zatvarate meso u tegle, uvek ga dobro pregledajte. Ono treba da bude u potpunosti sveže i da ima svež izgled. Ako zatvorite staro meso, rizikujete ne samo da ćete dobiti nekvalitetne konzerve, ali i da dobijete trovanje;
- Sve tegle, poklopci, posude i pribor koji ćete koristiti treba da budu dobro oprani;
- Kada ste izabrali meso koje ćete konzervisati, treba da ga operete i da ga očistite od kostiju, žila i kožica;
- Ako ćete konzervisati mleveno meso, neophodno je da kada ga obradite na goreopisani način, da ga ostavite dobro da se iscedi i tek tada ga sameljete;
- Verovatno najlakši način za čuvanje mesa u teglicama je kada ga zasolite i zapržite ili zalijete sa mašću i naređate u tegle. Na taj način se može sačuvati i do 5-6 meseci, a ukus mu je kao da je upravo skuvano. Međutim, ne zaboravite da stavite masti i na poslednji sloj mesa koje ćete ređati u teglice i da je dobro da same teglice budu uvijene u papir kako nikakva svetlost ne ni doprla do njih;
- Prilikom svakog konzervisanja mesa u teglice, dodavanje soli je obavezno, jer ona zaustavlja formiranje mikroorganizama. Kao standard uzima se mera da se na 5 kg stavlja 100 g soli;
- U nekim receptima piše da je neophodno da se sterilišu teglice, tako da treba striktno da pratite instrukcije. Često se dodaje so i u vodu u kojoj se vrši sterilizacija zatvorenih teglica sa mesom.
Komentari