bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Istorija čokolade koju su napisali Asteci

Istorija čokolade koju su napisali Asteci

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Kakao

Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju.

Međutim, malo je poznata činjenica da je domovina kakaa takođe Meksiko i da su njega otkrile upravo Maje i Asteci. Tamo, osim za spremanje različitih recepata on se koristi i za bezbroj napitaka, a najslavniji od njih je istopljena čokolada sa penom.

Drvo kakaa koje raste u divljini bilo je poznato Majama i Astecima, koji su ga koristili kao sredstvo plaćanja. U prevodu njegovo ime znači Jelo bogova, zato što je energija koju daje svojim poštovaocima poznata još od 4. veka pre nove ere. Tada je bio konzumiran samo u obliku napitka, pomešanog sa vodom i čili paprikom, i tek 1874. godine je bio predstavljen svetu u obliku čokoladnih štangli, ali od strane britanske firne.

Da bi kako mogao da bude izvučen u oblik u kom će biti konzumiran, prvo mahuni kakao drveta moraju biti istrgane, njihova unutrašnjost da se fermentiše, nakon čega da se očisti i na kraju da se osuši.

Ali to nije kraj. Sledi uklanjanje ljuski, vađenje zrna i njihovo mlevenje. Nakon toga s epresuju kako bi kakao ulje moglo da se odvoji od kakao mase.

Topla čokolada

Teško čovek može da zamisli kako je toliko komplikovan proces bio poznat Majama i Astecima, ali je činjenica da su oni uživali u aromatičnim kakao napicima mnogo pre Evropejaca. Poslednji su čak u početku napitke od kakaa smatrali odvratnim, s obzirom na to da su Asteci preferirali da konzuiraju veoma gorku čokoladu - bez dodavanja zaslađivača.

Danas u Meksiku čokolada nastavlja da bude veoma dragocena. Svaka meksička domaćica koja poštuje seme mora da zna kako da spremi svojim bližnjima ili gostima ukusnu čokoladu za piće. Za taj cilj postoji i posebna posuda za pripremanje čokolade koja je snabdevena mlinčićem kako bi napitak mogao da dobije gustu penu po svojoj površini.

Tradicionalna meksička čokolada je pravi tako što se u 6 šolja svežeg mleka istope 4 štangle čokolade uz neprestano mešanje. S obzirom na to da je mala verovatnoća da raspolažete meksičkim uređajima, možete da osetite slatku stranu inače vatreno ljutog meksičkog jelovnika.

A sa malo čokolade možete napraviti jedne istorijske čokoladne kolačiće, čokoladni krem ili čokoladni rolat.

Želimo vam slatke čokoladne trenutke!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest