Grad Napulj ili Napoli u Italiji poznat je kao rodno mesto pice. Napulj je osnovan još u 16. veku. Većina stanovništva bila je veoma siromašna, tako da je pica – pljosnat hleb sa prelivima, koji su prodavali ulični prodavci, jeo se za svaki obrok – odgovarao je Napolitancima kao hrana, koja se brzo jela i bila je jeftina.
Ovi preci pice obično su bili preliveni raznim stvarima, kao što su paradajz, sir, masline, inćuni i beli luk. Čuveni francuski pisac Aleksandar Dima je čak 1843. opisao širok spektar i raznovrsnost preliva za picu.
Najpopularniji izveštaj o „pronalasku“ pice Margarite počinje 1861. godine, godine ujedinjenja Italije. Godine 1889. kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj, koji je ranije bio glavni grad južnog kraljevstva.
Navodno je kraljici Margariti dosadila gurmanska francuska hrana, koja je u to vreme bila veoma popularna među evropskim kraljevskim porodicama. Kao takva, pozvala je Rafaela Espozita, koji je u to vreme bio najpoznatiji pekar pica u Napulju, da napravi tri različite pice za nju.
Legenda kaže, da prve dve pice koje su Espozito i njegova žena napravili nisu bile po kraljičinom ukusu. To uključuje Picu Marinaru, koja sadrži beli luk, i Picu Napoli, koja uključuje inćune.
Treću picu - inspirisanu bojama italijanske zastave - odobrila je kraljica. Espozito je picu odmah imenovao Kraljica Margarita i zatražio od nje kraljevski pečat.
Poruka, koju je Espozito dobio, još uvek stoji u piceriji u kojoj je radio, Pizzeria Brandi. Ali autentičnost ove beleške se osporava među istoričarima iz nekoliko razloga: neslaganja između kraljevskog pečata i drugih kraljevskih pečata tog vremena, kao i njegovog postavljanja; kancelarijski materijal, korišćen za pisanje beleške; i neslaganje u rukopisu.
Pitanje mogućeg falsifikovanja ove beleške postavlja mnoga pitanja. Da li je ova priča o Margariti kraljici istinita ili je bila samo izmišljotina da bi se prodala pica Margarita u teškom trenutku?
Bez obzira na to, popularnost pice Margarita je neosporna. Njen ukus je izdržao test vremena i nudimo vam čitav niz recepata da je isprobate.
Komentari