Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najukusnije morske ribe

Najukusnije morske ribe

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
Morska riba

Ako treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično.

Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo prvo kvalitetima ukusa, a nakon toga mislimo o korisnim sastojcima. I kada znamo da će nam sve vrste ribe obezbediti tako neophodne omega-3 masne kiseline, vitamin D i druge korisne materije, da se zaustavimo na onim koje su i najukusnije. Pogledaćemo najukusnije morske ribe.

Morska riba je veoma ukusna, prema velikom broju kulinara mnogo je bolja od slatkovodne. Zbog toga neki narodi, kao na primer Grci, uopšte ne jedu rečnu ribu, nego samo morsku.

Specifične osobenosti morske ribe su što je njihovo meso tvrđe i suvo, nego kod rečnih, kao i što sadrže više joda i broma. Miris joda je karakterističan za njih. Može da se ukloni limunovim sokom, zbog toga je u receptima tradicionalno prisutan limun.

Pečena jesetra

Ukusni i stoga delikatesne morske ribe su kečiga, moruna, pastruga i jesetra. Nazivaju ih još i prohodnim ribama, zato što su one određeno vreme u slatkim vodama dok se mreste i izbacuju ikru. Njihov ukus je izvrstan i mogu da se spreme na mnogo načina, ali savet kulinara je da se ne preteruje sa začinima. Što jednostavnije, to će biti izraženiji nežni ukus mesa.

Veoma dragocena vrsta morske ribe je bakalar. Meso ove ribe je belo i masno i svojim mirisom podseća na morsku travu, a zbog krupnih kostiju se čisti i lako konzumira. U njenoj džigerici se sakuplja riblje ulje koje je veoma zdravo. Od mesa ove vrste ribe se prave hranljivi riblji stekovi.

Ne postoji način da ne spomenemo najpopularniju morsku ribu u Grčkoj - brancin. Ova izuzetno ukusna riba se najviše kupuje u našoj južnoj susednoj zemlji, a recepti za njeno spremanje su beskrajno raznovrsni.

U restoranima obično nude ribu morski jezik. Ona poseduje krhko meso bez kostiju, prijatnu aromu i prefinjen ukus. Ima samo jedan procenat masnoće i zato je najdijetalnije moguće jelo koje može da se spremi.

Riba tuna je morska riba

Jedan od velikih stanovnika mora je tuna. Ova riba prijatnog ukusa može da se peče na grilu ili uvijena u foliju.

Losos je druga vrsta morske ribe koja je mnogo ukusna ako se ispeče na gril tiganju, ako se isprži, a od nje se pravi i popularni karpačo.

Sa čime da konzumiramo morsku ribu?

Postoji jedna poznata izreka da je riba bez vina otrov. Vina su najpogodnija pića uz jelo. Za dimljenu ili kuvanu ribu birajte bela vina, a za riblju čorbu najpogodnije je crveno vino. Ako pripremite ribu sa sosom od vina, izaberite isto vino koje ćete piti za trpezom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest