Bonapeti.rs»Članci»Voće»Fizalis (Peruanska jagoda)

Fizalis (Peruanska jagoda)

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190187
Fizalis

Peruanska jagoda ili Fizalis /Physalis/ je rod biljaka iz porodice Krompira. Plodovi su narandžaste boje i podsećaju na mali paradajz koji je delimično ili u potpunosti uklopljen u mahunu nalik papiru koja se formira od osušenog cveta biljke. Peruanska jagoda je takođe poznata kao „paradajz u ljusci“, „jevrejska jagoda“, „carigradsko grožđe“ i „trešnja iz zemlje“.

Fizalis se može uzgajati za ukrašavanje doma, ali i kao jestivo voće. Biljke ovog roda broje oko 70 vrsta, od kojih oko 20 ima prijatne i jestive plodove, uzgajaju se 4-5 vrsta, a za sada se na našem tržištu nalazi samo peruanski fizalis.

Peruanski fizalis potiče iz Brazila, ali se prirodno proširio u Čile i Peru, gde su ga Inke unele kao usev u planinske regione. Fizalis nije kapriciozna biljka, može rasti na bilo kom tlu.

Gaji se direktnom setvom ili kroz rasad, koje treba presaditi sa 30-35 dana starosti. Seme klija na temperaturi od 10-12 stepeni. Od 6 do 10 dana nakon setve pojavljuju se sami izdanci. Biljke izdržavaju do -2 stepena, ali na -3-4 stepena im je potrebno sklonište. Biljka dostiže visinu do 40 cm.

Nega fizalisa je standardna - okopavanje tla, kopanje, a u jakoj suši - zalivanje. Biljka se mora dva puta hraniti mineralnim đubrivima.

Prirodna papirna kesa plodova fizalisa štiti ih od mehaničkih povreda, štetočina i obezbeđuje im trajnost do 3 meseca nakon branja. Zbog toga, prilikom kupovine fizalisa, obratite pažnju na integritet spoljnog omotača.

Sastav fizalisa

Torta sa Fizalisom

Fizalis je bogat antioksidansima, pektinom, vitaminom A, vitaminom C, organskim kiselinama, mikro elementima. 100 g fizalisa sadrži oko 130 kalorija, 0, 8 mg niacina, 3 mg gvožđa, 90 g vode, 1, 7 g proteina, 4, 9 g vlakana, 20 mg vitamina C, 11 g ugljenih hidrata.

Izbor i čuvanje fizalisa

Birajte voće sa očuvanom ljuskom, jer kao što je već pomenuto, ova ljuska im obezbeđuje rok trajanja do 3 meseca. Izbegavajte voće kome nedostaje kožica. Fizalis se može kupiti u velikim prodavnicama hrane.

Fizalis u kulinarstvu

Ukras sa Fizalisom

Fizalis ima specifičan, blago kiselkast, svež, kiselkast do sladak ukus. Od njega se prave salate, turšije, sosevi, kokteli, supe, slatka, likeri i razna druga pića. U Meksiku, fizalis je glavni sastojak zelenog sosa "salsa verde".

Plodovi se takođe koriste u poslastičarstvu za ukrašavanje raznih poslastica i kolača. Osim toga, fizalis može da se osuši, na taj način podseća na suvo grožđe, poznato po imenu inka bobica. Želirajuća svojstva fizalisa su veoma cenjena od strane kuvara. Fizalis se može konzumirati direktno - šaka dnevno. Možete ih pomešati sa drugim voćem i napraviti zdrav doručak.

Ako ćete kuvati slatko ili žele od fizalisa, najbolje je da to radite na otvorenom ili u dobro provetrenoj prostoriji, jer dok se kuva emituje veoma neprijatan miris koji može trajno da vam ogadi inače veoma ukusno voće.

Recepti sa fizalisom

Slatko od fizalisa

Slatko od fizalisa

Prijatan slatko-kiseli ukus je zbog visokog sadržaja vitamina C. Da biste napravili slatko od fizalisa, biće vam potrebni sledeći sastojci:

- fizalis - 1 kg;

- limun - 1 komad;

- narandža - 1 komad;

- koren đumbira - 30 g;

- šećer - 1 kg;

- voda - 250-300 ml.

Način pripreme:

1. Pre početka kuvanja, plodovi se preliju na 3 minuta ključalom vodom da bi se uklonio njihov lepljivi film, koji daje gorak ukus;

2. Sve plodove probušite čačkalicom kako biste bili sigurni da će sirup prodreti u njih;

3. Isecite citrusno voće na male komadiće;

4. Isecite đumbir na kriške;

5. Stavite fizalis u zaslađenu vodu i ostavite da provri. Kada proključa, dodajte seckani đumbir i pulpu citrusa;

6. Posle 10 minuta skinite slatko sa ringle da se dobro ohladi.

Posle hlađenja, slatko se kuva još 2 puta po 10 minuta. Zatim se sipa u tegle i ostavi na tamnom mestu.

Sos od fizalisa za meso i ribu

Idealan je za razna jela od mesa kao i riblje delikatese.

Potrebni sastojci:

- fizalis - 450 g;

- luk - 1 mala glavica;

- ljuta paprika - 1 komad;

- beli luk - 3 čena;

- korijander - 1 kašičica;

- limeta - 1 komad;

- so - 1 kašičica

Način pripreme:

1. Crni luk, beli luk i ljutu papriku sitno iseckajte, pa sve zajedno stavite u manju šerpu zajedno sa fizalisom. Pustite da voda provri pa smanjite vatru i na kraju dodajte korijander;

2. Iscedite sok od limete i posolite po ukusu;

3. Kuvajte još 15 minuta dok plodovi fizalisa ne potamne;

4. Malo ohlađenu masu propasirati kroz blender zajedno sa sokom od limete.

5. Dodajte tečnost po potrebi da biste podesili konzistenciju sosa.

Marinirani fizalis

Potrebni proizvodi:

- fizalis;

- šećer;

- voda;

- sirće;

- malo belog luka;

- začini - celer i peršun.

Način pripreme:

1. Voće blanširajte u vreloj vodi 3 minuta da uklonite lepljivi sloj;

2. Počnite da ih naizmenično ređate u prethodno sterilizovanim teglama - sloj fizalisa i sloj začina;

3. Napravite marinadu od 1 litra vode, 50 grama šećera i 2 kašike sirćeta;

4. Fizalis preliti još vrelom tečnošću;

5 Po želji dodajte sitno iseckani beli luk u ostale sastojke i zatvorite tegle.

Primena fizalisa

Vredna biljka se aktivno koristi u oblasti pejzažnog dizajna i dekoracije parkova. Neke sorte su korisne u kuvanju i tradicionalnoj medicini.

Fizalis u narodnoj medicini

Čaj od Fizalisa

Recepti tradicionalne medicine uglavnom se zasnivaju na upotrebi plodova fizalisa.

Napitak za ublažavanje bolova

Za tu svrhu biće vam potrebno 50 grama plodova fizalisa, koji se preliju sa 400 mililitara vode. Smesu ostavite da ključa 15 minuta, a zatim je procedite i obavezno čuvajte u frižideru.

Melem za reumatizam

Izuzetno je koristan kod problema sa zglobovima, a za njegovu pripremu biće vam potrebna samo dva sastojka - 10 grama fizalisa i 40 grama maslinovog ulja.

Način pripreme:

Fizalis sitno iseckati i dodati maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i ostavite melem na tamnom mestu 3 nedelje. Kod problema sa zglobovima utrljajte ga u bolna mesta. Najbolje ga je koristiti posle tuširanja kako bi bolje prodro u bolno mesto.

Napitak za prehladu

Kada je napolju hladno, uvek je dobro da malo pojačate imunitet i vodite računa o svom zdravlju. U tu svrhu je idealan napitak od fizalisa, koji je divno sredstvo za prevenciju i lečenje prehlade i gripa.

Način pripreme:

Sipati 500 mililitara vode i dodati 30 grama fizalisa. Napitak ostaviti da ključa 15 minuta, a zatim procediti i piti po pola šolje 2 puta dnevno u periodu respiratornih oboljenja.

Koristi od fizalisa

Fizalis se koristi u medicini kao moćan antioksidans. Deluje umirujuće, a čaj od lista fizalisa ima antiastmatično i diuretičko dejstvo. Fizalis ima antiseptička svojstva. Pomaže u pročišćavanju krvi i uklanjanju albumina iz bubrega. Antiseptički efekat plodova fizalisa je široko priznat, smatraju se korisnim kod bolesti grla.

Jedno od najvrednijih svojstava fizalisa je da kada se često konzumira, uništava unutrašnje parazite. Zbog flavonoida sadržanih u voću deluje umirujuće. Redovna konzumacija fizalisa poboljšava varenje. Fizalis se smatra posebno korisnom hranom za decu. Pored toga, postoje dokazi da ga mogu konzumirati dijabetičari bez ikakvih ograničenja.

U toku su studije koje će verovatno pokazati da je imunostimulativna akcija dovoljno jaka da se bori protiv određenih vrsta raka. Pored toga, kaže se da fizalis ima antivirusni efekat na grip, herpes, poliomijelitis i HIV tipa 1.

Koristi fizalisa za žene

1. Vraća nedostatak gvožđa i mangana tokom menstrualnog ciklusa;

2. Smanjenje neprijatnih simptoma tokom predmenstrualnog perioda;

Сладкиш с физалис
Fotografija: Lilia Tsacheva/Lipodve

3. Ubrzava lečenje inflamatornih oboljenja genitalnih organa;

4. Ublažava depresiju, glavobolju i bolove u mišićima;

5. Napitak od voća pomaže u obnavljanju menstrualnog ciklusa i kod upale urinarnog sistema.

Korisit od fizalisa za muškarce

1. Čisti jetru od nakupljenih toksina alkohola i duvana;

2. Smanjuje verovatnoću impotencije;

3. Pomaže u prevenciji bolesti genitourinarnog sistema;

4. Povećava plodnost i kvalitet sperme;

Sušeni fizalis - Inka beri

5. Ubrzava nakupljanje mišićne mase ako se bavite sportom.

Druga korisna svojstva fizalisa

1. Povećava imunitet;

2. Uklanja štetni holesterol;

3. Preventivno sredstvo protiv moždanog i srčanog udara;

4. Čisti telo od teških metala i toksina;

5. Smanjuje bol;

6. Ima hemostatska svojstva;

7. Ima holeretičko i diuretičko dejstvo;

8. Koristi se u lečenju bronhitisa, gihta, reumatizma, dijabetesa;

9. Jača kosu, nokte, zube;

10. Eliminiše loš zadah;

11. Smanjuje verovatnoću formiranja katarakte;

12. Obloga od plodova fizalisa pomaže u smanjenju otoka;

13. Pomaže kod dermatitisa.

Budite veoma oprezni jer su cvetovi fizalisa veoma otrovni!

Kontraindikacije za upotrebu fizalisa

Pored navedenog otrovnog dejstva fizalisa, njegove plodove ne treba uzimati u slučajevima:

1. Povećana kiselost želuca;

2. Hipotenzija ili uzimanje lekova za snižavanje krvnog pritiska, jer ga sam fizalis smanjuje;

3. Trudnoća i dojenje - sa oprezom, samo uz dozvolu lekara;

4. U kombinaciji sa kofeinom - moguća je tahikardija, glavobolja ili problemi sa zglobovima;

5. Prijem diuretika;

6. Pojedinačna netolerancija na voće.

Takođe je zabranjeno jesti nezrele plodove fizalisa, jer to izaziva trovanje hranom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas