Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od soka od jagoda

Koristi od soka od jagoda

Jana G.Jana G.
Početnik
1793
Sok od jagoda

Jagode se s pravom mogu nazvati jednom od najukusnijih i najprimamljivijih vrsta voća. Želja da ih okusimo javlja se u nama i samim gledanjem ploda jagodena slici.

Sok od jagoda čuva vredna svojstva jagoda, ali ljudi uglavnom više vole da jedu ukusno voće nego da ga pretvaraju u sok. Ali sok od jagode može se dugo čuvati u bocama.

Što su jagode zasićenije crvene boje, to su vrednije supstance u njima, a sok je ukusniji i korisniji. Sok od jagode je korisniji od samog voća.

Sok od jagoda pomaže da se otarasite parazita, uništava bakterije koje izazivaju bolesti, podstiče brzo zarastanje rana, pomaže kod stomačnih bolesti – kolitisa i gastritisa.

Pored proteina, masti, ugljenih hidrata i organskih kiselina, sok od jagoda sadrži vitamine A, C, E i H, vitamine B, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, fosfor, gvožđe, bakar, cink, selen.

Sok od jagoda blagotvorno deluje na probavni sistem, poboljšava apetit i pročišćava ceo organizam, jer ima blago diuretičko dejstvo.

Upotreba soka od jagoda produžava mladost, jer jagode deluju antioksidativno. Flavonoidi u ukusnom voću štite srce i mozak od bolesti.

Sok od jagoda je obavezan za pušače – organske kiseline sadržane u crvenom voću neutrališu dejstvo toksina koji ulaze u telo zajedno sa dimom cigareta.

Sladak ukus soka od jagode ne ometa normalizaciju šećera u krvi, a pored toga smanjuje nivo lošeg holesterola i štiti pankreas i slezinu od bolesti.

Kod kamena u žuči sok od jagoda pomaže, uzet ujutru na prazan stomak – svaki dan četvrtina šoljice. Za održavanje vitaminsko-mineralne ravnoteže preporučuje se jedna šolja dnevno za decu i dve šolje za odrasle.

Jagode i sok

Da biste napravili sok od jagoda dobro operite jagode, stavite ih u čistu gazu i iscedite sok pomoću prese. Ako želite da sok čuvate zimi, filtrirajte ga, zagrejte na osamdeset pet stepeni bez ključanja, sipajte u flaše i kuvajte dvadeset minuta na temperaturi od devedeset stepeni.

Ako imate alergiju, trebalo bi da pazite sa konzumiranjem jagoda i kako ih kombinujete sa mlekom. Trudnice i mala deca, kao i osobe sa bubrežnim tegobama, ne bi trebalo da preteruju sa jagodama.

Pogledajte još: Dijeta sa jagodama za savršeno letnje telo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest