Phisalis ili peruanska jagoda (Physalis), poznata na engleskom kao Goldenberri, po veličini i obliku podseća na čeri paradajz. Njihovo ime potiče od latinske reči phusan, što znači umoriti se. Plodovi fizalisa se nalaze u maloj papirnoj kutiji poput kineske lampe.
Kada je zreo, plod ima jarko žuto-narandžastu boju i blago kiselkast ukus. Uzgajaju se uglavnom u Kolumbiji i Južnoj Africi i postoji preko 80 vrsta fizalisa.
Veruje se da je jedna od ovih vrsta, Physalis peruviana, poreklom iz Južne Amerike, a posebno dolazi iz planina Kolumbije, Ekvadora, Perua i Čilea.
Može se jesti sirova uklanjanjem ljuske i pranjem kako bi se uklonili toksični agensi koji ponekad izazivaju dijareju.
Ova vrsta fizalisa može se dodati u salate, slatkiše, a uz dodatak malo šećera idealna je za pravljenje sokova. Oni izazivaju senzaciju u poslastičarstvu zbog lepote koju dodaju kao završni dodir raznim specijalnim tortama i kolačima, kao i slatkim kremovima.
Koristi od konzumiranja fizalisa
Osim što se koristi u ishrani, plod fizalisa ima mnoge zdravstvene koristi - ima dokazana antipiretička svojstva (smanjuje povišenu telesnu temperaturu), antiinflamatorna, diuretička (češće mokrenje) i antireumatska svojstva..
Fizalis je izvor mnogih antioksidanata, kao što su askorbinska kiselina (vitamin C), vitamin E, vitamin A, kao i gvožđe, kalijum, fosfor, magnezijum, silicijum i drugi. Čak i u sušenoj verziji peruanska jagoda (poznata i kao inka bobica) veoma je bogata antioksidansima, koji se obično nalaze u njenim semenkama i zahvaljujući njima organizam se održava u dobrom zdravlju.
Oni ga štite od slobodnih radikala (kao što su oni dobijeni kao rezultat dima cigareta, sunčevog zračenja i drugih). Sadrži i vitamin P koji olakšava apsorpciju (asimilaciju) vitamina C, tu su i vitamini B kompleksa kao što je tiamin, koji je važan za metabolizam kože, očiju i mozga.
Tu je i zavidna količina kalcijuma, koji obezbeđuje jake kosti, kao i proteina neophodnih za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Neke studije pokazuju da fizalis smanjuje nivo lošeg LDL holesterola zahvaljujući pektinu koji sadrži.
Pošto fizalis sadrži i prirodnu fruktozu, smatra se odličnom zdravom užinom i izvorom puno energije. To je tako bez obzira što je niskokalorično voće i 100 grama ima 53 kcal.
Komentari