Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi od fizalisa (peruanska jagoda)

Zdravstvene koristi od fizalisa (peruanska jagoda)

MarinaMarina
Džedaj
26
Koristi od fizalisa

Phisalis ili peruanska jagoda (Physalis), poznata na engleskom kao Goldenberri, po veličini i obliku podseća na čeri paradajz. Njihovo ime potiče od latinske reči phusan, što znači umoriti se. Plodovi fizalisa se nalaze u maloj papirnoj kutiji poput kineske lampe.

Kada je zreo, plod ima jarko žuto-narandžastu boju i blago kiselkast ukus. Uzgajaju se uglavnom u Kolumbiji i Južnoj Africi i postoji preko 80 vrsta fizalisa.

Veruje se da je jedna od ovih vrsta, Physalis peruviana, poreklom iz Južne Amerike, a posebno dolazi iz planina Kolumbije, Ekvadora, Perua i Čilea.

Može se jesti sirova uklanjanjem ljuske i pranjem kako bi se uklonili toksični agensi koji ponekad izazivaju dijareju.

Ova vrsta fizalisa može se dodati u salate, slatkiše, a uz dodatak malo šećera idealna je za pravljenje sokova. Oni izazivaju senzaciju u poslastičarstvu zbog lepote koju dodaju kao završni dodir raznim specijalnim tortama i kolačima, kao i slatkim kremovima.

Koristi od konzumiranja fizalisa

Osim što se koristi u ishrani, plod fizalisa ima mnoge zdravstvene koristi - ima dokazana antipiretička svojstva (smanjuje povišenu telesnu temperaturu), antiinflamatorna, diuretička (češće mokrenje) i antireumatska svojstva..

Fizalis je izvor mnogih antioksidanata, kao što su askorbinska kiselina (vitamin C), vitamin E, vitamin A, kao i gvožđe, kalijum, fosfor, magnezijum, silicijum i drugi. Čak i u sušenoj verziji peruanska jagoda (poznata i kao inka bobica) veoma je bogata antioksidansima, koji se obično nalaze u njenim semenkama i zahvaljujući njima organizam se održava u dobrom zdravlju.

Oni ga štite od slobodnih radikala (kao što su oni dobijeni kao rezultat dima cigareta, sunčevog zračenja i drugih). Sadrži i vitamin P koji olakšava apsorpciju (asimilaciju) vitamina C, tu su i vitamini B kompleksa kao što je tiamin, koji je važan za metabolizam kože, očiju i mozga.

Tu je i zavidna količina kalcijuma, koji obezbeđuje jake kosti, kao i proteina neophodnih za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Neke studije pokazuju da fizalis smanjuje nivo lošeg LDL holesterola zahvaljujući pektinu koji sadrži.

Pošto fizalis sadrži i prirodnu fruktozu, smatra se odličnom zdravom užinom i izvorom puno energije. To je tako bez obzira što je niskokalorično voće i 100 grama ima 53 kcal.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni