bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je pikantna hrana toliko korisna?

Zašto je pikantna hrana toliko korisna?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
84
Zašto je pikantna hrana toliko korisna?

Pikantna hrana može da izazove peckanje na vašem jeziku, ali stručnjaci nam kažu da je to potpuno vredno toga, jer ova hrana ima mnogo koristi za naše zdravlje. Ljute paprike, halapenjos i kajenska paprika su bogate kapsaicinom, koji mogu pomoći u ublažavanju bolova, poboljšanju imuniteta i ubrzavanju gubitka težine. Hajde da saznamo više o koristima od začinjene hrane!

Pomoć za gubitak težine

Ne predlažemo da odustanete od vežbanja i da se oslonite samo na pikantnu hranu za brzo rešenje. Međutim, dodavanje čili paprike u vašu ishranu će ubrzati proces. Prema istraživačima, konzumiranje crvene paprike može smanjiti apetit i sagoreti više kalorija nakon obroka. Istraživanja takođe pokazuju da kada uzimate kapsaicin, on podiže telesnu temperaturu i ubrzava vaš metabolizam, što povećava sagorevanje masti.

Kontroliše krvni pritisak

Kapsaicin može proširiti krvne sudove i pomoći u snižavanju pritiska. Takođe pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka. Dodavanje crvene paprike ili čili sosa u obroke i grickalice može vam pomoći da održite zdrav pritisak. Paprika je bogata i vitaminom A i C, koji jačaju zidove krvnih sudova.

Koristi od ljutog

Produžava dugovečnost

To je tajna koju Kinezi znaju vekovima, ali je nedavno potkrepljena naučnim istraživanjima. Studija koju su sproveli Kineska akademija medicinskih nauka i Harvardska škola javnog zdravlja na Kinezima od 30 do 79 godina u periodu od pet godina pokazala je da ljudi koji su jeli pikantnu hranu imaju 14 posto manji rizik od prerane smrti.

Olakšava simptome prehlade i gripa

Pikantna hrana podstiče znojenje i nudi olakšanje od simptoma prehlade i gripa. Ove namirnice takođe mogu ublažiti simptome sinusitisa.

Pikantno jelo

Poboljšava varenje

Suprotno popularnom verovanju, pikantna hrana ne uznemirava stomak. Začini povećavaju lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, što zauzvrat povećava protok krvi i poboljšava varenje. Kapsaicin takođe ubija bakterije poput H. pilori i pomaže sprečavanju čira na želucu.

Kada znate za ove koristi ljute hrane, možete češće da jedete ljutenicu, kari, čili sos itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest