Svi znaju koje su koristi voća za dobijanje vitamina potrebnih telu. Međutim, većina voća je sezonska i nema ih tokom mnogih meseci u godini. Međutim, postoji alternativa ovog problema i ona je u sušenom voću. Iz njih telo takođe dobija potrebne vitamine i minerale, a oni nisu inferiorni po kvalitetima ukusa u odnosu na sveže. Nude još jednu mogućnost da se otkiju kvaliteti ukusa svežeg voća.
Jabuka je među voćem, koje je odgovarajuće za sušenje. I iz njih organizam dobija kako rastvorljiva, tako i nerastvorljiva vlakna. Samo pola čaše sušenog voća obezbeđuje telu 3-4 grama vlakana koji pokrivaju 20 procenata dnevne potrebe.
Pomoću dijetetskih vlakana stvara se osećaj sitosti i regulišu se nivoi šećera u krvi nakon unosa hrane. Oni čiste od toksina i štetnih crevnih bakterija.
Jedna od prednosti sušenih jabuka je i u sadržaju vitamina iz grupe B koji utiču na energetski metabolizam, sinhronizuju balans hormona i održavaju muždane ćelije.
Pretvaranje hrane u energiju u telu je zbog pantotenske kiseline. Takođe je odgovorna i za proizvodnju hormona. Sušene jabuke sadrže 3 procenta potrebnog dnevnog unosa pantotenske kiseline koja je poznat još i kao vitamin B5.
Vitamin B6 je katalizator za ubrzavanje metabolizma i ima ulogu u procesu stvaranja neurotransmitera koji utiču na aktivnost mozga. Iz sušenih jabuka telo nabavlja 6 procenata potrebne dnevne doze vitamina B6.
Za poboljšanje ćelijskog zdravlja preporučuje se konzumacija sušenih jabuka. Zašto?
Za to što one sadrže antioksidanse, posebno polifenole, a upravo oni uspešno vode borbu sa slobodnim radikalima. Zahvaljujući polifenolima ošećene ćelije se uspešno regenerišu.
Zahvaljujući sušenim jabukama povećava se unos minerala u telu. Ovo je moguće, s obzirom na to da je u sušenim jabukama sadržano mnogo minerala. Među njima su toliko važne mineralne supstance poput kalijuma, natrijuma i gvožđa. Postoje male količine mikroelemenata kao što su selen, bakar i mangan.
Poslednje, ali ne najmanje bitno, redovna konzumacija sušenih jabuka smanjuje holeserol. Štaviše, ovo voće je na prvom mestu u borbi sa visokim nivoima holesterola u krvi.
Konzumacija jedne gomilice sušenih jabuka na dan tokom 3 meseca će pokazati značajno smanjenje holesterola u krvi. Bogat sadržaj pektina ima pozitivno dejstvo kod sekrecije žučnih sokova i zbog toga se preporučuje kod problema sa žuči.
Komentari