Pirinčane kore su uobičajene i u kineskoj kuhinji i u nekim azijskim zemljama. Uglavnom sadrže pirinčano brašno, tapioku - ovo je skrob dobijen iz korena biljke maniokoka i druge prirodne sastojke. Veoma su suve i mogu se dugo čuvati.
Pre upotrebe pirinčanih kora, treba ih potopiti u vrelu vodu na nekoliko sekundi da omekšaju. Odlična su zamena za naše kore, plus ne sadrže gluten. Pirinčano brašno od kojeg se prave koristi se u dijetetskoj ishrani.
Važan je deo ishrane ljudi sa kardiovaskularnim i gastrointestinalnim oboljenjima. Konzumiranje kora od pirinčanog brašna smanjuje potrebu osoba za šećerom i mastima. Pirinčane kore sadrže proteine i aminokiseline koje su neophodne za rast novih ćelija.
Služe za pravljenje takozvanih prolećnih rolnica. Za Kineze ovo jelo je od velikog značaja - simbolizuje bogatstvo i uspešnu plodnu godinu kada se služi na kinesku Novu godinu.
Prolećne rolnice su u obliku cilindra i njihovo punjenje može biti od morskih plodova, mesa i povrća. Služe se uz soja sos i začine belog luka i korijandera. Zamotaju se, u sredinu se stavlja fil, ne više od 2 kašike, umotaju se prvo donji krajevi, pa gornji i na kraju se naglo uvijaju da se rolnica stegne. Odmah nakon umotavanja se prže.
Takođe se mogu peći na roštilju, peći u rerni ili kuvati na pari. Ovaj kineski specijalitet veoma podseća na naše knedle punjene spanaćem i divljim belim lukom. Za punjenje je pogodno svo povrće karakteristično za prolećnu sezonu.
Punjenje za rolnice može biti ne samo slano već i slatko. Pirinčane kore i poslastice pripremljene sa njima su poštovane u vegetarijanskoj kuhinji.
Kod kuće biste ih poslužili kao predjelo ili kao poslasticu kada želite da iznenadite poznavaoce netradicionalnih jela nečim drugačijim. Najviše biste zadovoljili ljubitelje zdrave kuhinje.
Komentari