Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sok od grejpfruta - koristi i primena

Sok od grejpfruta - koristi i primena

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
301
Sok od grejpfruta - koristi i primena

Zbog svog kiselog i gorkog ukusa, grejpfrut ne vole svi. Drugi vole njegovu specifičnu gorčinu i aromu. U svakom slučaju, izuzetno je koristan i njegov unos – posebno u obliku soka, ima bezbrojne koristi za organizam.

Poboljšava metabolizam

Sok od grejpfruta može pomoći u sagorevanju masti, jer deluje na dva važna načina za gubitak težine – ubrzava metabolizam i ima efekat detoksikacije. I takođe - suzbija osećaj gladi. Sok podstiče varenje, pojačava lučenje želudčanih sokova, kao i stimuliše lenja creva i uspešno se bori protiv zatvora. Istovremeno, sok od grejpfruta sadrži minimalne kalorije i veoma nizak glikemijski indeks.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Sok od grejpfruta

Sok od grejpfruta je veoma korisan za dijabetičare - ne samo zbog niskog sadržaja šećera, već i zbog sadržaja naringenina u voću. Ova supstanca poboljšava odgovor tela na insulin, delujući na taj način profilaktički i terapeutski kod insulinske rezistencije. Takođe snižava nivo šećera u krvi, što pomaže u kontroli bolesti i odličan je način za prevenciju dijabetesa tipa II.

Smanjuje visok holesterol

Visok sadržaj pektina u soku od grejpfruta, kao i prisustvo limonina u njemu, pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Dovoljno je popiti jednu čašu soka od grejpfruta dnevno i uskoro će se vaš holesterol vratiti u normalu. Njegova redovna upotreba čisti nakupljene naslage u krvnim sudovima. Ovo deluje profilaktički protiv kardiovaskularnih bolesti, koje su pošast našeg vremena.

Jača imunitet

Sok od grejpfruta je prava vitaminska bomba - sadržaj vitamina C u njemu je veoma visok. Ovaj vitamin je od velikog značaja za dobar imunitet. Njegova povećana količina u soku štiti od gripa, prehlade, pomaže u bržem suočavanju sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Sok takođe jača krvne sudove i deluje kao prirodni antibiotik.

Ne preporučuje se kada se koriste određeni lekovi

Sok od grejpfruta i lekovi

Međutim, malo ko zna da sok od grejpfruta, kao i sam grejpfrut mogu uticati na dejstvo određenih lekova. S jedne strane, smanjuje njihovu efikasnost, s druge strane - zajednička upotreba može dovesti do prekomerne akumulacije lekova i intoksikacije. Posebno je opasno redovno piti sok od grejpfruta dok uzimate lekove za kardiovaskularne bolesti, mentalne poremećaje, kontraceptive, kontrolu alergija i astme, kao i gastrointestinalne bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest