bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Brašno od mente - koristi i primena

Brašno od mente - koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3444
Brašno od mente - koristi i primena

Posle mlevenja žitarica dobija se brašno. Poznate sirovine za dobijanje brašna su pšenica, raž, ovas, proso, kukuruz, pirinač i dr. Uz to, brašno se proizvodi i od drugih useva koji ne pripadaju žitaricama. Takvi su krompir, soja, heljda, tapioka. Bez obzira na sirovinu, brašno se koristi na isti način.

Manje poznata činjenica je da se brašno može praviti i od drugih korisnih biljaka kao što je biljka menta. Sirovina za to su osušeni listovi biljke, koji se melju. Dobijeno brašno od mente omogućava iskorišćenje najkorisnijih svojstava biljke.

Čime je brašno od mente zaslužilo svoje mesto među ostalim brašnama? Hajde da pogledamo koristi i upotrebu brašna od mente u kulinarstvu!

Korisna svojstva brašna od mente

Biljku mentu odlikuje bogat sastav koji se sastoji od mangana, vitamina C i A, karotenoida, uključujući beta karoten. Beta karoten, kao i vitamin C, ima suštinsku ulogu u prevenciji raka. Ostale korisne supstance koje sadrži menta su dijetalna vlakna, folna kiselina, gvožđe, magnezijum i kalcijum.

Među lekovitim svojstvima mente su ublažavanje mučnine, bolova u stomaku i gasova. Biljka ublažava poremećaje u digestivnom traktu i poboljšava apetit. Preporučuje se uzimanje biljke u malim dozama, a najčešće se koristi čaj od nane.

Sušena menta

Menta ima antiinflamatorni i holeretski efekat. U narodnoj medicini je lekovita biljka za bolesti žuči i nakupljanje kamena u žuči, hronični oblik pankreatitisa, poremećaje i druge tegobe organa za varenje.

Takođe je popularan lek za bolesti respiratornog sistema, kašalj i bronhitis. Ima antiseptički efekat i ublažava bol.

Brašno od mente se koristi za pripremu napitaka od mente. Koristi se za nervne poremećaje, zapaljenske procese u desnima i zubobolju.

Brašno od mente se priprema na poseban način i koristi se i za piće i za ispiranje usta. U tu svrhu 1 kašika brašna od mente pomeša se sa 10 kašika crnog vina. Dobijena smesa se čuva 8 dana. Preporučena doza je 2 supene kašike nakon obroka i za piće i za ispiranje usta.

Brašno od mente je pogodno i za obloge kod kožnih osipa, modrica i čireva.

Brašno od mente u kulinarstvu

Desert sa brašnom od mente

Upotreba brašna od mente u kulinarstvu je raznolika. Brašno od nane ne sadrži gluten, tako da se može koristiti u raznim receptima bez glutena. Kao što možete pretpostaviti, receptima dodaje fascinantan ukus mente.

Može se dodati u tople i hladne napitke, koktele, šejkove, zdrave smutije, krem supe.

Takođe ga možete sresti u voćnim salatama, sladoledima, veganskim kremovima, sirovim tortama. Dobro ide uz čokoladu.

Pogledajte još:

- Ulje od mente - koristi i upotreba;

- Lekovita moć čaja od mente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest