Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su koristi med od mente?

Koje su koristi med od mente?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3883
med od mente

Među bogatstvom vrsta meda jedna ostaje najmanje poznata, a to je med od mente. Razlog je što nana raste u gotovo svakom dvorištu, ali među velikim šikarama gde pčele često sakupljaju med, ova biljka se ne sreće često.

Dobijanje čistog meda od mente je retka pojava, ali kao takav označava se proizvod koji sadrži i polen mente. Odatle dolazi ukus mente i aroma zahvaljujući kojem se ovaj med ne može pomešati sa drugim.

Med od mente se razlikuje od ostalih vrsta meda po ukusu mentola i aromi i po hladnom osvežavajućem dahu koji ostavlja. Proces kristalizacije u njemu prolazi sporo, tako što se formiraju mali kristali. Ova sorta je sa visokom viskoznošću. Zgušnjavanjem njegov cvet se menja od ćilibarskog u žutu.

Med od mente je jedinstven proizvod po svom sastavu i korisnim svojstvima. On sadrži limunin, mentol, pulegon. Njegova lekovita svojstva su pojačana vitaminima iz grupe B od kojih nedostaje samo B17. Međutim, ima mnogo askrobinske kiseline i sve ostale materije koje se sreću u drugim sortama meda.

Kombinacija lekovitih svojstava meda i mente ga čine mnogo jačom lekovitom hranom. On je visoko efikasan kod problema sa crevnim traktom.

koristi meda od mente

Poboljšava rad žuči, jača krvne sudove, smanjuje holesterol. Može da bude antistres hrana i da poboljša san. Njegova profilaktička svojstva kod prehlada i bolnog grla su sama po sebi razmljiva.

Kod prekomernog formiranja gasova može da se doda mala količina meda u hranu ili piće. Odgovarajuć je i za decu sa stomačnim problemima. Smanjuje naduvenost želuca, kao posledicu neredovnog rada creva.

Kontraindikacije prilikom korišćenja meda od mente leže u alergijama koju neki ljudi imaju na pčelinje proizvode. Treba da se pazi i kod nekih bolesti kao što su: dijabetes, čir u aktivnom stadijumu, gojaznost. Nije dobro da se daje maloj deci ispod 3 godine.

Najpogodniji način za njegovu upotrebu je direktna upotreba kašičice meda tako što se tako najefikasnije apsorbuje. Može da se doda u čaj zajedno sa komadom limuna u čaši svežeg ili kiselog mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
12.10.2022 12:16
Nisam videla u prodaji ovaj med, ali verujem da je divnog ukusa. Bas bih volela da probam
0
0