bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Liker od mente

Liker od mente

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Početnik
519283k62
Liker od mente
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
10/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
11
"Napravite ga i kažite nam nazdravlje"

Potrebni sastojci

  • menta - veliki buket
  • šećer - 1500 g
  • voda - 4 litra (filtrirana ili mineralna)
  • rakija - 2 litra
  • poslastičarska boja - zelena
* merne jedinice

Način pripreme

Naglašeno slatka i osvežavajuća aroma mente određuje ukus ovog tonirajućeg napitka. Menta se bere u vreme cvetanja. Tada su njena eterična ulja, sa glavnim sastojkom mentolim, najjača.

Koristim ceo nadzemni deo biljke. Količina buketa je velika, da ga jedva obuhvatim rukama.

Nalivam hladnu vodu u duboku posudu i potapam mentu više puta, ali je ne ostavljam da se natopi. Menjam nekoliko voda. Kuhinjskim nožem sečem stabljike, zajedno sa listovima i cvetovimana 3-4 cm (približno).

Ovu količinu prelivam vodom, pokrivajući zeleni deo. Ostavljam na hladnom na 24 sata, dok za to vreme pritiskam rukama isečenu biljku, da se oslobode arome.

Sledećeg dana cedim tečnost kroz gazu, dok dobro pritiskam svaki deo biljke. Sipam infuziju u odgovarajuću posudu i stavljam je na srednju vatru, dok se ne prepolovi količina i ostanu 2 litra.

Dodajem joj šećer (oko 1500 g) i mešam da se rastopi. Količina šećera je prema ukusu, ako više volite da je liker slađi možete da dodate 2 kg. Nakon što se ohladi dodajem rakiju.

Za pripremu mentovke koristite rakiju koja je bez specifične voćne arome i zasićenog ukusa, jer je neophodna za mešanje sa aromama mente.

Sipajte mentovku u staklene flaše i dodajte zelenu poslastičarsku boju, da je obojite. Od mene nazdravlje i budite zdravi!

Menta treba da prisustvuje u svakom dvorištu, jer nalazi primenu kod različitih problema sa crevima i hroničnog kolitisa. Ova biljka umiruje prateće simptome kolitisa koji variraju od zatvora do poremećaja creva, često praćenih bolnim grčevima u stomaku i neprijatnom nadutošću.

Od nnje pravim aromatičan sirup i isušujem listove i cvetove za čaj tokom hladnih zimskih jutara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: