Mavrud

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Mavrud

Mavrud je tradicionalna bugarska sorta crvenog grožđa. Jedna je od najpopularnijih u Bugarskoj. Veoma je cenjena i slavljena kao jedna od najstarijih domaćih sorti za proizvodnju vina. Uzgaja se u određenim delovima zemlje. Raste u južnobugarskom vinorodnom regionu - ima ga u Plovdivu, Prvomaju, Staroj Zagori, Čirpanu i Asenovgradu.

Kao i svaka kultura, Mavrud ima svoje posebne karakteristike. Odlikuje se velikim, petokrakim, zelenim listom, koji sa početkom jesenjih meseci postaje vinsko crven. Mavrud ima dugačku dršku, obojenu u svetlo zelenu boju. Cvetovi vinove loze su dvopolni, a grozd je veliki i kupastog oblika. Zrno je skromne veličine. Obojen je plavo do crveno. Meso je sočno, uravnoteženog ukusa. Prekriven je kožom sa premazom od voska.

Mavrud je sorta koju nije lako uzgajati. Preferira duboka aluvijalna tla bogata vlagom. Zahteva posebnu temperaturu tokom vegetacije. Sazreva u jesen, tačnije u prvoj polovini oktobra, ali ovaj proces zahteva određene uslove. Vinova loza ove vrste se brzo razvija. Odlikuje ih dobra plodnost. Kao kultura, Mavrud ima i pozitivne osobine i nedostatke.

Generalno, ova sorta nije podložna sivoj truleži, ali je podložna gljivičnim infekcijama. Iz tog razloga, u prisustvu ovakvog problema, potrebno je preduzeti kompleksne radnje protiv štete. Još jedan nedostatak Mavruda je što ne toleriše niske temperature. Ako vrednosti padnu ispod -16 stepeni, sorta to teško podnosi i smrzava. A ako je jesen hladna, berba vrlo lako postaje neprikladna za vinarstvo.

Istorija Mavruda

Crveno vino

Mavrud je sorta sa bogatom istorijom. Postoje mnoge legende o širenju ove vrste i proizvodnji vina. Jedna od njih govori o udovici poznatoj kao Ilaja. Živela je dok je vladao kan Krum. Žena je imala samo jedno dete. Odgajila je svog dečaka grožđem sa vinove loze koja se spuštala ispred njene kuće. Ilajin sin je postao krupan i zdrav čovek.

Bugarski han Krum je verovao da je jedan od uzroka za pad avarskog kaganata bilo i pijanstvo. Prema tome, Krum je tada u bugarskom kanatu naredio da se unište svi vinogradi. U to vreme prestonicu Plisku je obilazio lav, koji je poubijao okolne stanovnike. Tada se lavu suprotstavio vojnik imenom Mavrud, koji se vratio u zemlju i nije znao za hanovu zabranu ispijanja vina. Mavrud je lava potražio i ubio ga je. Kada je han Krum čuo za događaj pozvao je vojnika na dvor. Mavrud je priznao da je pre boja popio vino koje mu dala majka. Krum je vojnika nagradio i naredio da se vinogradi ponovo posade i po tom vojniku je sorta vina i nazvana - Mavrud.

Prema drugoj legendi, Mavrud je bio mladić iz ratova hana Tervela. Kada se znalo da ide u boj, majka bi mu davala posudu vina. Rekla mu je da pije po malo svaki put kada se oseti ugroženim. Tako je Mavrud uvek uspevao da se pokaže kao neustrašiv ratnik. Ovo je ostavilo utisak na hana Tervela i on se zainteresovao za mladića. Dečak je pričao o vinu i tako je han nazvao piće po njemu.

Karakteristike Mavruda

Sadržaj šećera u grožđu je od 17 do 22%. Vino dobijeno od Mavruda ima rubin crvenu boju. Dopada se ljubiteljima kvalitetnih pića zbog svog blagog ukusa. Piće od grožđa odležava u posebnim posudama. Ima tanine i kiseline. Karakteriše ga specifičan miris, u kome se osećaju note kupine ili duda.

Najbolja vina napravljena od ove tradicionalne sorte grožđa odlikuju se gustim, skladnim ukusom, koji se do sada usavršavao u hrastovim buradima u kojima je eliksir odležavao. Mavrudska vina su crvena stona i desertna vina. Tokom starenja, njihovi kvaliteti se obogaćuju. Optimalni period starenja je oko 3 godine. Na kraju potrošač dobija crveno piće koje se odlikuje potrebnom količinom tanina i visokim sadržajem alkohola.

Posluživanje Mavruda

Teletina i Vino

Vino koje se pravi od Mavruda je pravi užitak za čula. Međutim, kada se servira na pravi način, postaje neodoljivo iskušenje. Prilikom serviranja Mavruda, napitak od grožđa ne treba da bude ni previše hladan ni topao. Držite se temperature između 15 i 17 stepeni Celzijusa.

Poslužite vino u tradicionalnim staklenim čašama za vino sa postoljem, koje savršeno otkrivaju prelepu boju pića. Ne punite čašu do vrha, samo do pola. Uzmite nekoliko gutljaja i dopustite vašem nepcu da doživi veličanstvenost eliksira.

Mavrud se odlikuje velikom gustinom i odličnim buketom voća. Ponekad se osećaju i začini. Pokušajte da poslužite vino sa odgovarajućim predjelom. Ako volite slatka iskušenja, uronite u pravo more senzacija, kombinujući mavrud sa čokoladnim desertima. Ako pokušavate da izbegnete kalorične slatkiše, možete kombinovati vino sa voćem. Naravno, proizvod možete kombinovati i na druge načine.

Ako volite malu divljač, možete ga kombinovati sa pečenim fazanom ili jarebicom. Crveno pečeno meso je takođe pogodna dopuna Mavrudu. Ako ste jedan od onih ljudi na čijoj trpezi nema mesa, možete izabrati još jedno uspešno predjelo za vino. Držite se neprerađenog sira. Sve je stvar ličnog izbora. Međutim, prisustvo dobrog društva ostaje obavezan uslov za potpuno užuvanje u svakom vinu, pa i u Mavrudu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji