Kadarka

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Kadarka

Kadarka je popularna sorta grožđa, koja je vinogradarima poznata mnogo godina. Kadarka se gaji u Srbiji, Bugarskoj Rumuniji, Turskoj, a takođe i u Mađarskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Moldaviji i Australiji. Sorta se još naziva i Skadarka, Gimza, Kadarka modra, Kadarka crna, Crna gica, Mekiš i dr.

Kadarka se odlikuje tamnozelenim petodelnim listovima pokrivenim mahovinom. Ona imaju krupne konveksne zupce i kratke drške. Tokom jesenjih meseci se oboje u crveno. Groz je kod ove vrste srednje veličine, konusnog oblika. Kod nekih vrsta više liči na cilindar. Zrna su zaobljena, ni previše krupna ni previše sitna. Mesnati deo je sočan. Ona se karakteriše svežim ukusom i prijatnim mirisom. Meso je pokriveno nedebelom kožicom, obojenom u tamnoplavo i sa lepljivim slojem. Od ovog grožđa se prave crvena stona i dezertna vina.

Kadarka je jedna od sotri, koje ne mogu da se gaje bilo gde, jer kod nje postoje neke specifičnosti. Tako na primer ova vrsta više voli provetriva mesta, i najviše voli brežuljke. Oni treba da imaju tlo bogato hranljivim materijama. Visina temperature takođe je od značaja. Iako nije sorta koja naročito voli toplotu, pri naglom opadanju temperature moguće je da ne podnese promene i da promrzne. Ako se gaji u odgovarajućim uslovima Kadarka se karakteriše visokim prinosom i rodivošću.

Spada u vinske sorte koje zru kasno. Grožđe je spremno za branje u drugoj polovini meseca septembra. Inače ova vrsta je skolna plesni. Budući da je plod obavijen tankom kožicom, on može da bude napadnut od plesni botrytis cinerea. Ako se ipak jesen pokaže previše kišovita, plesan tera zrna da optadaju. Kod Kadarke od velikog značaja je orezivanje. Eksperti savetuju da ono bude nisko jer na taj način najuspešnije može da se utiče na prinos.

Sorta kadarka

Istorija Kadarke

Postoje različita predanja o poreklu sorte kadarke. Prema jednom od njih sinovi hana Kubrata su se rasprsnuli po balkanskom poluostrvu i svaki od njih je imao štapić loze. Vino ove biljke se pilo pre bitke jer je snabdevalo vojnike snagom i smelošću. Kada su se bugari naselili po današnjim zemljama, zasejali su mnogo ove kulture.

Ubrzo je stanovništvo počelo da pije vino od ove loze i to je dovelo da mnogo problema među meštanima. Eto zašto je han Krum čim je došao na vlast naredio iskorenjavanje svih loza, sa jedinom idejom da uvede red među svoje opijene podanike. Ipak jedne noći desilio se nešto što je promenilo nameru vladaoca. Po tradiciji oko dvorca je obilazio lav koji je čuva hanov mir.

Osim njega bilo je i vojnika koji su patrolirali. Mnogo često se dešavalo ako nekog od njih presretne lav, on bude ubijen. Kada je na smenu došao jedan muškarac presreo ga je lav. Neočekivano mladić je ipak preovladao nad predatorom i životinja se našla na zemlji. Han je bio jako zaintrigiran šta se desilo i pitao je vojnika kako je postigao tu snagu.

Nakon dugog uvijanja mladić je podelio da njegova porodica nije iskorenila svetu lozu i da je pre svoje smene pio vino dobijeno do nje. Ova priča naterala je hana da se zamisli i da otkaže svoju naredbu. On je naredio da se zasadi loze ponovo zasade i nazvao je Kadarku po svojoj ćerki.

Karakterisitke Kadarke

Kao što smo već spomenuli, od sorte Kadarka dobijaju se crvena stona i desertna vina koja se karakterišu punim ukusom. Pri pravilnom gajenju lozinih zasada dobija se vino pune crvene boje, bogato taninima. Ako rod nije bio dobar samim tim i kvalitet proizvedenog vina će se dovesti u pitanje.

Vino

Aroma vina varira kod različitih proizvođača jer se dodaju različite arome. Tako na primer može da se ubaci aroma šumkog voća (borovnica, malina), čokolada, cimet i dr. Ideja je da konačni miris vina bude pun, balansiran ali i da zgrabi potrošača.

Serviranje Kadarke

Grožđani eliksir se servira ohlađen (između 10 i 15 stepeni). Servira se u dobro poznatim čašama za vino sa nožicom, koje dozvoljavaju da se otkriju kako karakteristike ukusa vina tako i osobenosti njegove boje. Čaše se pune samo do pola, a piće se ispija polako. Na taj način ćete imati mogućnost da osetite kompletno sve karateristike vina i najviše da uživate. Pravi ljubiteljji grožđanog eliksira nikad ne brzaju kada uživaju u njemu.

Vino Kadarke ima varirajući ukus, što ga čini nepretencioznim prema hrani u kojoj ima dodataka. Sve ukupno od vas zavisi sa čime ćet ga kombinovati. Ipak gastronomi su mišljenja da neslani meki sirevi čine čuda u ovom slučaju.

Preporučuju se još jela od morskih plodova, telećeg i pilećeg mesa. Probajte da kombinujete Kadarku sa Pilećim rolatom sa senfom i crnim vinom, Piletom s kestenjem na francuski način, Pečenim piletom sa sosom ili Piletom sa kimom. Drugi veoma ukusni predlozi su Teleći i svinjski file sa pečurkama i povrćem, Teleći medaljoni sa sokom od limuna, Ražnjići na mediteranski način i Teletina sa paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji