Šeri
Vrste Vina

Šeri

Šeri (heres) je likerno vino, koje se destiluje u blizini grada Heres de la Frontera, u Španiji. Na španskom se ovo vino naziva vino de Jerez. Posle flaširanja ne mora da stoji, jer se vremenom njegov kvalitet ne poboljšava.

1

Vrste Vina

Vrste vina u Srbiji i svetu. Pogledaj po čemu su karakteristične različite vrste vina i kakva su njihova svojstva.
Vrste Vina - PinotažVrste Vina

Pinotaž

28.03.2018

Pinotaž (Pinotage) je hibridna sorta crnog grožđa, koju je otkrio profesor Abraham Perold sa univeziteta u Stelenbošu u Južnoafričkoj Republici, 1925. godine. Vinska sorta pinotaž se koristi za dobijanje kvalitetnih crnih vina sa voćnom aromom.

Vrste Vina - Široka melniška lozaVrste Vina

Široka melniška loza

24.03.2018

Široka melčniška loza predstavlja lokalnu sortu grožđa od koje se dobija vino neverovatnog i jedinstvenog ukusa. Ova vrsta loze je karakteristična za jugozapadne predele Bugarske, tačnije se vezuje za grad Melnik, Petrič i Sandanski.

Vrste Vina - KarinjanVrste Vina

Karinjan

06.03.2018

Karinjan (Carignan) je crna sorta grožđa, koja dolazi iz Španije. Karinjan je dobio naziv po regiji, u kojoj se i gaji - Karinjena, provincija Aragon. Karinjan ima nekoliko na ziva, u zavisnosti od zemlje u kojoj se gaji.

Vrste Vina - ErmitažVrste Vina

Ermitaž

02.03.2018

Vina koja se klasifikuju kao Ermitaž su bogata, jaka i sa zadovoljavajućom količinom tanina. Vina Ermitaž imaju neverovatne arome, koja podsećaju na sitno voće kao što su kupine, maline, trešnje, itd.

Vrste Vina - KarmenerVrste Vina

Karmener

01.03.2018

Karmener /Carmenère/ je crna sorta grožđa, od koje se dobijaju visokokvalitetna vina. Karmener dolazi iz Francuske i često se meša sa merlom. Karmener se dobro slaže sa nekoliko vrsta hrane.

Vrste Vina - AlbarinjoVrste Vina

Albarinjo

28.02.2018

Albarinjo je sorta belog grožđa, koja služi za proizvodnju vina. Gaji se u severozapadnim predelima Portugalije, kao i Galicije i Španije.

Vrste Vina - Šenin BlanVrste Vina

Šenin Blan

20.02.2018

Šenin blan (Chenin blanc) je stara sorta vinove loze, koja vodi poreklo iz Francuske, dolia reke Loare. Prvi put je šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Šenin blan može da se servira sa mediteranskom hranom, sušijem, pa čak i težim mesima.

Vrste Vina - NebioloVrste Vina

Nebiolo

18.02.2018

Nebiolo /Nebbiolo/ je crna sorta vinove loze, koja je vinogradarima poznata već vekovima unazad. Ono je tipično za Italiju, ali se gaji i u drugim zemljama, u koje spadaju SAD, Argentina, Meksiko i Australija. Ukus nebiola savršeno se kombinuje sa govedin

Vrste Vina - Vino MarsalaVrste Vina

Vino Marsala

16.02.2018

Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji.

Vrste Vina - SenzoVrste Vina

Senzo

14.02.2018

Senzo /Cinsault/ je desertna sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ako hoćemo da istražimo poreklo ovog grožđa, onda bi trebalo da se vratimo u samu Francusku. Senzo može da se kombinuje sa mesom živine, sirevima i salatama.

Vrste Vina - Pino BlanVrste Vina

Pino Blan

13.02.2018

Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Od nje se proizvode bela vina, koja imaju providnu žućkastu boju.