bonapeti.rs»Članci»Vrste Vina
Vrste Vina

Vrste Vina

Vrste vina u Srbiji i svetu. Pogledaj po čemu su karakteristične različite vrste vina i kakva su njihova svojstva.
ŠeriVrste VinaŠeri
27. jun
Tanja Radmanovac
PinotažVrste VinaPinotaž
28. mart
Tanja Radmanovac
Široka melniška lozaVrste VinaŠiroka melniška loza
24. mart
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KarinjanKarinjanKarinjan (Carignan) je crna sorta grožđa, koja dolazi iz Španije. Karinjan je dobio naziv po regiji, u kojoj se i gaji - Karinjena, provincija Aragon. Karinjan ima nekoliko na ziva, u zavisnosti od zemlje u kojoj se gaji.
ErmitažErmitažVina koja se klasifikuju kao Ermitaž su bogata, jaka i sa zadovoljavajućom količinom tanina. Vina Ermitaž imaju neverovatne arome, koja podsećaju na sitno voće kao što su kupine, maline, trešnje, itd.
KarmenerKarmenerKarmener /Carmenère/ je crna sorta grožđa, od koje se dobijaju visokokvalitetna vina. Karmener dolazi iz Francuske i često se meša sa merlom. Karmener se dobro slaže sa nekoliko vrsta hrane.
AlbarinjoAlbarinjoAlbarinjo je sorta belog grožđa, koja služi za proizvodnju vina. Gaji se u severozapadnim predelima Portugalije, kao i Galicije i Španije.
Šenin BlanŠenin BlanŠenin blan (Chenin blanc) je stara sorta vinove loze, koja vodi poreklo iz Francuske, dolia reke Loare. Prvi put je šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Šenin blan može da se servira sa mediteranskom hranom, sušijem, pa čak i težim mesima.
NebioloNebioloNebiolo /Nebbiolo/ je crna sorta vinove loze, koja je vinogradarima poznata već vekovima unazad. Ono je tipično za Italiju, ali se gaji i u drugim zemljama, u koje spadaju SAD, Argentina, Meksiko i Australija. Ukus nebiola savršeno se kombinuje sa govedin
Vino MarsalaVino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji.
SenzoSenzoSenzo /Cinsault/ je desertna sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ako hoćemo da istražimo poreklo ovog grožđa, onda bi trebalo da se vratimo u samu Francusku. Senzo može da se kombinuje sa mesom živine, sirevima i salatama.
Pino BlanPino BlanPino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Od nje se proizvode bela vina, koja imaju providnu žućkastu boju.
Vino MadeiraVino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okean, prekoputa zapadnih delova Afrike.