Bonapeti.rs»Članci»Vrste Vina
Vrste Vina

Vrste Vina

Vrste vina u Srbiji i svetu. Pogledaj po čemu su karakteristične različite vrste vina i kakva su njihova svojstva.
MavrudVrste VinaMavrud
14. dec.
Kristina Chernikova
ŠeriVrste VinaŠeri
27. jun
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
PinotažPinotaž
28. mart
Pinotaž (Pinotage) je hibridna sorta crnog grožđa, koju je otkrio profesor Abraham Perold sa univeziteta u Stelenbošu u Južnoafričkoj Republici, 1925. godine. Vinska sorta pinotaž se koristi za dobijanje kvalitetnih crnih vina sa voćnom aromom.
Široka melniška lozaŠiroka melniška loza
24. mart
Široka melčniška loza predstavlja lokalnu sortu grožđa od koje se dobija vino neverovatnog i jedinstvenog ukusa. Ova vrsta loze je karakteristična za jugozapadne predele Bugarske, tačnije se vezuje za grad Melnik, Petrič i Sandanski.
KarinjanKarinjan
06. mart
Karinjan (Carignan) je crna sorta grožđa, koja dolazi iz Španije. Karinjan je dobio naziv po regiji, u kojoj se i gaji - Karinjena, provincija Aragon. Karinjan ima nekoliko na ziva, u zavisnosti od zemlje u kojoj se gaji.
ErmitažErmitaž
02. mart
Vina koja se klasifikuju kao Ermitaž su bogata, jaka i sa zadovoljavajućom količinom tanina. Vina Ermitaž imaju neverovatne arome, koja podsećaju na sitno voće kao što su kupine, maline, trešnje, itd.
KarmenerKarmener
01. mart
Karmener /Carmenère/ je crna sorta grožđa, od koje se dobijaju visokokvalitetna vina. Karmener dolazi iz Francuske i često se meša sa merlom. Karmener se dobro slaže sa nekoliko vrsta hrane.
AlbarinjoAlbarinjo
28. feb.
Albarinjo je sorta belog grožđa, koja služi za proizvodnju vina. Gaji se u severozapadnim predelima Portugalije, kao i Galicije i Španije.
Šenin BlanŠenin Blan
20. feb.
Šenin blan (Chenin blanc) je stara sorta vinove loze, koja vodi poreklo iz Francuske, dolia reke Loare. Prvi put je šenin blan pomenut u dokumetima daleke 845. godine. Šenin blan može da se servira sa mediteranskom hranom, sušijem, pa čak i težim mesima.
NebioloNebiolo
18. feb.
Nebiolo /Nebbiolo/ je crna sorta vinove loze, koja je vinogradarima poznata već vekovima unazad. Ono je tipično za Italiju, ali se gaji i u drugim zemljama, u koje spadaju SAD, Argentina, Meksiko i Australija. Ukus nebiola savršeno se kombinuje sa govedin
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji.
SenzoSenzo
14. feb.
Senzo /Cinsault/ je desertna sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ako hoćemo da istražimo poreklo ovog grožđa, onda bi trebalo da se vratimo u samu Francusku. Senzo može da se kombinuje sa mesom živine, sirevima i salatama.