Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Magična svojstva peruanske jagode

Magična svojstva peruanske jagode

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Peruanska jagoda

Ako nikada niste imali priliku da probate ovo izuzetno voće, peruansku jagodu, svakako bi trebalo. Peruanska jagoda, takođe poznata kao fizalis, jedna je od najukusnijih supernamirnica koje ćete naći na tržištu.

Po svojoj prirodi, peruanska jagoda je jednogodišnja biljka iz porodice Krompira. Dostiže od 40 cm do 3 m visine, plodovi su narandžaste boje, okruženi mahunom koju formira osušeni cvet. Važno je napomenuti da je cveće otrovno.

Biljka fizalis se dobro razvija i na zemljištima siromašnijim mineralima i humusom, voli obilno zalivanje tokom rasta i suvlje zemljište tokom formiranja plodova. U slučaju da ste više potrošači nego ljubitelji baštovanstva, voće lako možete pronaći na našem tržištu. A evo zašto bi svakako trebalo da obradujete svoj organizam njime.

Ukus voća je slatko-kiseo i opisuje se kao nešto između paradajza i ananasa. Ali ne ukus, već jaka i privlačna aroma je glavna prednost i karakteristika ovog voća.

Peruanska jagoda je voće cenjeno od davnina, spada u savremenu klasifikaciju supernamirnica i odlikuje se jedinstvenim ukusom sa visokim sadržajem fosfora, vitamina A, vitamina C, vitamina B12, proteina i bioflavonoida. Ove male zlatne plodove često vole vegani, vegetarijanci i ljudi zainteresovani za zdravu ishranu.

Sušeni fizalis

Peruanska jagoda je snažan antioksidans, deluje umirujuće zbog visokog sadržaja flavonoida, pomaže u prečišćavanju krvi i ima antiseptički efekat. Izuzetno je korisna za decu, jer je veoma jak imunostimulans i ima antivirusno dejstvo. Istraživanja se rade kako bi se dokazalo da se peruanska jagoda može boriti protiv nekih vrsta raka.

Suvo voće je prilično uobičajeno i može se uključiti u sastav raznih kolača, mafina, keksa i drugih slatkih užitaka. Od svežih peruasnkih jagoda mogu se pripremiti razne vrste džemova, slatka i želea. Što se tiče listova voća, oni su odličan način da se napravi šolja aromatičnog čaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest