Sveže jagode su jedno od najpopularnijih, osvežavajućih i zdravih vrsta voća na planeti, ali su i zaista korisne za zdravlje.
Trenutno postoji preko 600 sorti jagoda. Slatko, blago kiselo voće spada među 10 najboljih voća i povrća po sadržaju antioksidansa.
A 27. februar je Svetski dan jagode.
Visok unos voća i povrća u našem svakodnevnom jelovniku povezuje se sa zdravom kožom i kosom, povećanom energijom i manjom težinom. Povećanje potrošnje voća i povrća značajno smanjuje rizik od gojaznosti i ukupne smrtnosti.
Pogledajte zašto su jagode korisne za mozak i srce.
Jagode protiv srčanih bolesti
Studija sa Harvarda pokazala je da redovna konzumacija antocijanina, klase flavonoida koji se nalaze u jagodama, može smanjiti rizik od srčanog udara za 32% kod ljudi srednjih godina. Žene koje su konzumirale najmanje tri porcije jagoda nedeljno su pokazale najbolje rezultate, kaže glavni autor studije Aden Kesidi, dr, nutricionista sa Medicinske škole u Norviču u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Flavonoid kvercetin sadržan u jagodama je prirodni antiinflamatorni agens koji smanjuje rizik od arterioskleroze i štiti od oštećenja izazvanih holesterolom lipoproteina niske gustine (LDL) u studijama na životinjama.
Kvercetin takođe ima efekte protiv raka. Međutim, potrebno je još studija pre nego što se ovi rezultati mogu potvrditi. Visok sadržaj polifenola u jagodama takođe može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dakle - jedite jagode za zdravo srce.
Druge studije pokazuju da konzumiranje jagoda pomaže u smanjenju nivoa homocisteina, aminokiseline u krvi koja je povezana sa oštećenjem sluznice arterija. Vlakna i kalijum u jagodama podržavaju zdravlje srca.
Jagode protiv moždanog udara
Pokazalo se da antioksidansi kvercetin, kempferol i antocijanini smanjuju stvaranje štetnih krvnih ugrušaka koji su krivci za srčani udar. Visok unos kalijuma je takođe povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara.
Jagode protiv raka
Kao što je gore pomenuto, jagode sadrže moćne antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, mogu suzbiti rast tumora i smanjiti nivo upale u telu.
Jagode kod visokog pritiska
Zbog visokog sadržaja kalijuma, jagode se preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom kako bi se eliminisali negativni efekti akumulacije natrijuma u telu. Nizak unos kalijuma je jednako veliki faktor rizika za razvoj visokog krvnog pritiska kao i visok unos natrijuma.
Konzumiranje jagoda protiv alergija i astme
Zbog antiinflamatornih efekata kvercetina, konzumacija jagoda može pomoći u ublažavanju simptoma alergije, uključujući curenje iz nosa, suzne oči i koprivnjaču. Međutim, do danas nije urađeno dovoljno istraživanja da bi se dokazala ova teorija.
Nekoliko studija je pokazalo da je incidenca astme niža sa visokim unosom određenih hranljivih materija, a vitamin C je na vrhu liste.
Jagode se bore protiv dijabetesa
Jagode su odličan izbor za osobe sa dijabetesom. Jagode imaju nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, što pomaže u regulisanju šećera u krvi i održavanju ga stabilnim, izbegavajući ekstremne uspone i padove.
Jagode su dobar izbor za dijabetičare jer imaju niži glikemijski indeks (40) od mnogih drugih voća. Istraživači su 2011. otkrili da konzumiranje oko 37 jagoda dnevno može značajno smanjiti komplikacije dijabetesa kao što su bolest bubrega i neuropatija.
Pogledajte takođe:
Komentari