Đumbir je egzotični začin iz azijske kuhinje, koji dobija sve veću popularnost. Koren đumbira, koji se odlikuje ljutim ukusom i veoma svežom aromom, prisutan je u raznim jelima i receptima iz narodne medicine zbog svojih korisnih svojstava.
Smanjuje mučninu, ublažava gasove, smanjuje upale u telu, povećava odbrambene snage organizma i pomaže u borbi protiv prehlade i virusa. Đumbir se najčešće uzima sušen, sirov ili u obliku čaja od đumbira.
Do sada pomenute činjenice su dobro poznate, ali malo ko je čuo za magična svojstva đumbira. Ovaj neobičan koren potiče iz Azije, a prema nekim tvrdnjama je na Zapad donet zahvaljujući Aleksandru Velikom.
Koren đumbira je povezan sa brojnim magijskim praksama kod azijskih naroda. Na primer, prisutan je u pogrebnim običajima Kineza, koji su verovali da će kroz njega duša pokojnika nastaviti da se hrani.

Mlade porodice bi postavljale komadiće đumbira na ulazu u svoj dom kako bi zaštitile novorođenčad i njihove majke.
Takođe se verovalo da se kroz miris đumbira može uspostaviti kontakt sa božanskim svetovima, pa čak i uticati na sile prirode. Među ostrvskim narodima Tihog okeana postojalo je verovanje da žvakanje đumbira može sprečiti oluju.
Magična svojstva đumbira mogu se otkriti i u kuvanju. Pored poboljšanja arome i ukusa hrane, ovaj začin će uticati na atmosferu u domu.
Prema staroj tradiciji, kolači sa đumbirom i medom ujedinjuju porodicu i jačaju ljubav među njenim članovima.
kolači sa đumbirom su divan poklon između zaljubljenih, jer rasplamsavaju romantiku i ljubav.

Kandirani đumbir može oterati tugu i bol u srcu. Takođe dobro deluje kod uznemirenog želuca i bolova u grlu.
Prema drugoj legendi, jela začinjena đumbirom na porodičnom stolu podstiču priliv novca u porodični budžet. To je odličan magični alat za povećanje prihoda.
Koliko god đumbir bio koristan, ne treba preterivati sa njim. Zapamtite da je ljut i stoga se ne preporučuje uzimanje više od komada veličine novčića. Ne preterujte sa začinom kada pripremate recepte sa đumbirom.
Komentari