Kvasac je živi mikroorganizam koji ljudi gaje već dugo vremena. Proizvod je zvanično otkrio Luj Paster 1857. godine. Postoji oko 1.500 vrsta kvasca, od kojih je jedan kvasac za hleb.
Šta je kvasac za hleb?
Kvasac za hleb je proizvod koji se relativno nedavno široko koristi. Pre toga hleb je bio sa kvasom, ali kvasac je dugotrajnija alternativa. Zato i danas masovno pravimo hleb sa kvascem.
Kvasac za hleb je jedna od mnogih vrsta kvasca koje se nalaze u prirodi i koje čovek gaji. Uzgajaju se posebnom tehnologijom koja koristi melasu.
Kvasac za hleb sadrži više od 50 procenata proteina i stoga se može koristiti kao zamena za meso i ribu. Karakterističan ukus proizvoda omogućava njegovu upotrebu u pecivima, testeninama i drugim proizvodima. Njegova prednost je što omogućava da hleb brže naraste.
Koristi i štete od kvasca za hleb

Postoje hipoteze da je kvasac za hleb štetan kada uđe u želudac, jer aktivira fermentaciju i suzbija mikrofloru crevnog trakta, čime šteti organizmu. Zato neki ljudi više vole beskvasni hleb. Fermentisani kvasac izaziva disbakteriozu, smanjuje imunitet i radnu sposobnost, a postoji i rizik od dijabetesa. Čak se veruje da kvasac može izazvati neke maligne tumore jer ubija ćelije organa.
Treba napomenuti da je fermentacija deo normalnog funkcionisanja crevne mikroflore. Kvasac se takođe izoluje iz grožđa, jagoda, sireva i drugih prehrambenih proizvoda.
Nakon termičke obrade, kvasac kao proizvod nestaje, on se razlaže na razne mikroelemente koji obogaćuju hleb i pekarske proizvode. Supstance sadržane u kvascu nalaze se i u hmelju, a dokazano je da ima mnoge koristi za zdravlje creva.
Kvasac je zapravo veoma vredan izvor proteina, vitamina i elemenata u tragovima. Najkorisniji je hleb od hmelja pomešan sa kvascem od hmelja, jer sadrži vitamine, minerale i elemente u tragovima. Kada se konzumira, izaziva lučenje soka, stimulišući žuč i jetru da poboljšaju svoj rad za potpuno varenje hrane.

Proizveden na ovaj način, hleb čak ima i lekovito dejstvo - antiinflamatorno i antialergijsko. Takođe služi za opšte jačanje tela.
Pogledajte još:
Komentari