Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?

Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218345
Vrste kvasca

U mnogim receptima za pečenje hleba i pogača nalazi se kvasac za hleb. Ovde se pojavljuje pitanje: Koju vrstu kvasca je najbolje koristiti? Zato što je u pravljenju hleba ovaj sastojak važna tačka. Teško je odgovoriti na ovo pitanje.

Kvasac za hleb se proizvodi u posebnoj sredini koristeći materije kao što su minerali, azotna kiselina i šećerna repa.

U početku ovaj proizvod ima penušavi premaz, ali kasnije, nakon čišćenja, postaje gust. Nakon potpune dehidratacije gljivica u njemu, kvasac za hleb se pakuje i prodaje.

Svež kvasac se može naći u obliku kockica, ova vrsta se koristi pre svega prilikom pečenja. Razlog je jednostavan: on daje unikatan ukus i oblik hleba. Ova vrsta kvasca se još naziva živi kvasac. Količina vlage u živom kvascu je 70 procenata. Ona kratko traje i treba uvek da se čuva na hladnom mestu kraći vremenski period.

Sveži kvasac

Generalno, suvi kvasac za hleb se koristi manje u pečenju, u odnosu na sveži. Suvi kvasac se dobija putem degidratacije gljivica. Količine vlage u njima je 8 procenata.

Suvi kvasac je predstavljen u obliku malih granula. Da bi se dobio, gljivice u njemu su dehidrirane za 65 procenata. Delovanje ovog kvasca je mnogo slabije od svežeg kvasca. Kod njih je specifično to što se odmah dodaje u brašno, a zgodno je to što ima dugačak period čuvanja u frižideru.

Kada birate kvasac za hleb, pazite sa osnovim karakterističnim crtama kvalitetnog kvasca:

- Njegov miris treba da bude prijatan i svež;

- Njegov ukus treba da bude mek i kiseo;

Suvi kvasac

- Njegova boja treba da bude beličasta - žuta i mat žuta;

- Konzistencija treba da bude dovoljno čvrsta i plastična;

Savet: Kada spremate peciva sa kvascem, uvek rastvorite kvasac u blago zagrejanoj vodi sa prstohvatom šećera, ovo ubrzava procesa narastanja kvasca.

Vidite koliko je teško izabrati tačnu vrstu kvasca za hleb. Znajući neke nijanse koje treba imati u vidu prilikom izbora kvasca, vi možete napravite pravi izbor. Osim toga, domaćica određuje koji kvasac je najbolje da koristi za pravljenje hleba. Zato što neki više vole suvi kvasac, a drugi - svež.

Postoji i bezglutenski kvasac i pivski kvasac. Više informacija o njima možete pročitati na navedenim linkovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest