U kulinarstvu, crni biber se široko koristi u svim oblicima: kao melanž, u obliku zrna i praha. Njegov jaki miris traje dovoljno dugo. Biber je posebno dobar kada se dodaje u jela od mesa i ribe. Kuvanje sa crnim biberom je garancija za ukusno i mirisno jelo. A dodavanje bibera u špagete sa sosom, piletinu sa kupusom, jagnjetinu sa spanaćem, svinjetinu sa pirinčem, teletinu sa krompirom je klasika.
Poboljšavajući ukus hrane, crni biber tiho nudi veliku korist telu. Crni biber je dobar začin, ali da li krije neke mračne tajne?
Da li je crni biber štetan?
Istina je da nekim ljudima biber može izazvati probleme. Ljudima koji imaju problema sa jetrom, crni biber se ne preporučuje.
Crni biber je takođe kontraindikovan za osobe koje pate od bolesti urinarnog trakta. Crni biber je začin koji iritira sluzokožu želuca.
Čak i savršeno zdrava osoba može dobiti neprijatne osećaje u jednjaku nakon što jede jela koja su začinjena crnim biberom.
Crni biber je štetan za ljude koji imaju gastritis ili čireve - za njih, konzumiranje crnog bibera može biti kritično.
Uz konzumaciju ovog začina i naknadnu iritaciju sluzokože želuca, moguća je mogućnost krvarenja.
Posledice ove reakcije kod osoba sa gastritisom i čirevima teško je predvideti. U nekim slučajevima, crni biber može negativno uticati na reproduktivni sistem.
Neprijatna stvar u ovoj situaciji leži u činjenici da je teško razumeti šta uzrokuje negativan efekat i ljudi nastavljaju da velikodušno posipaju svoja jela crnim biberom.
Da bi se smanjila štetnost crnog bibera, ovaj začin treba koristiti umereno, što daje jedinstven ukus jelima. Ne preporučuje se prekomerna upotreba.
Treba napomenuti da ne možete svako jelo obilno posipati crnim biberom, a da ne razmišljate o mogućim negativnim efektima preterivanja sa ovim začinom.
Crni biber takođe ima mnoga korisna svojstva, ali ljudi koji imaju stomačne probleme treba da budu oprezni sa njegovom konzumacijom.
Sposobnost crnog bibera da ima terapeutski efekat čini ga najkorisnijim od svih začina.
Koristi od crnog bibera
- poboljšava apetit;
- stimuliše proizvodnju digestivnih enzima;
- ima izraženo antibakterijsko svojstvo;
- prirodni je antioksidans;
- poboljšava cirkulaciju krvi, što pozitivno utiče na aktivnost srca i mozga;
- sprečava razvoj malignih tumora;
- ima analgetička svojstva;
- on je odlično sredstvo za iskašljavanje;
- zbog svoje sposobnosti da razblaži krv, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka;
- stimuliše seksualnu aktivnost.
Deluje na proizvodnju endorfina (hormona "sreće") i serotonina - hormona odgovornog za mnoge funkcije u telu, uključujući imunitet i dobar san.
Međutim, ne možemo da ne pomenemo neke štetne efekte konzumiranja bibera. U slučaju da još niste koristili ovaj začin, ili ga koristite u velikim količinama, trebalo bi da znate šta da očekujete.
Neželjeni efekti crnog bibera
Štetnost za želudac
Studije pokazuju da crni biber može da ošteti sluzokožu želuca. Osobe koja su koristile crni biber ponekada pokazuju simptome želudačnog krvarenja. Dugoročna bezbednost začina treba dalje proučavanje.
Piperin u crnom biberu može ostaviti oštar, "goreći" ukus. Iako je ovo samo karakteristika crnog bibera, njegova prekomerna konzumacija može ostaviti sličan osećaj pečenja u grlu i stomaku.
Promene u apsorpciji lekova
Crni biber poboljšava apsorpciju određenih lekova. To uključuje one koji podstiču metabolizam jetre i antihistaminike koji se bore protiv alergija.
Piperin deluje kao biogenizator u apsorpciji leka. Iako ovo može biti korisno ako se lek slabo apsorbuje, to takođe može dovesti do prekomerne apsorpcije nekih lekova do opasno visokih nivoa.
Ne preporučuje se tokom trudnoće
Naučna zajednica ne preporučuje upotrebu bibera trudnicama i dojiljama, jer začin može izazvati žgaravicu ili osećaj pečenja.
Može uticati na plodnost muškaraca
Piperin takođe može uticati na plodnost muškaraca. U studiji na pacovima, otkriveno je da ovo jedinjenje oštećuje spermu. Povećava koncentraciju štetnih radikala u epididimisu (kanalu u muškom reproduktivnom sistemu gde se čuva sperma).
Može izazvati crvenilo kože
Istraživanja u ovom pogledu su ograničena. Istraživanja pokazuju da kosmoperin, jedinjenje izolovano iz crnog bibera, izaziva crvenilo kože zbog vaskularne kongestije (kada se vaskularno tkivo puni krvlju i drugim tečnostima). Ovo je praćeno osećajem peckanja na koži.
Može da vas natera da kijate
Ovo možda nije ozbiljan neželjeni efekat crnog bibera, ali ga je važno znati. Piperin u crnom biberu je iritant. Udisanje mirisa crnog bibera može iritirati nervne završetke u nosnoj sluzokoži. To vas tera da kijate jer vaš nos želi da oslobodi iritanta.
Crni biber može biti popularan i uobičajen sastojak u većini jela. Ali važno je znati kada ga ne morate koristiti ili da ga koristite u manjim količinama - jer neki od njegovih neželjenih efekata mogu biti ozbiljni.
Zapamtite!
Crni biber, uzet u razumnim količinama - oko 1-2 prstohvata, je zdrav. Iako je malo verovatno preterivanje (s obzirom na njegov oštar ukus), to može dovesti do problema. Zato se pridržavajte normalnih količina hrane.
Trudnice ili dojilje i svi koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom ili plodnošću treba da se drže dalje od crnog bibera. Takođe preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom.
Imajte na umu da individualna netolerancija na crni biber nije isključena, pa ako prvi put koristite začin, pazite da pratite reakcije tela.
Komentari