Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Hranljive namirnice preporučene kod povišenog šećera u krvi

Hranljive namirnice preporučene kod povišenog šećera u krvi

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Jabuke

Za normalan nivo glukoze u krvi odgovoran je insulin. Ovaj hormon izlučuje pankreas, i ima ulogu u aktivnom transportu glukoze iz krvotoka u ćelije. Dijabetes tipa 2 se javlja onda, kada telo ne proizvodi docoljno insulina ili kada ćelije u organizmu nisu u stanju da obrađuju postojeći insulin.

Za vreme procesa varenja u organizmu se razgrađuju skrob i šećeri, pretvarajući se u glukozu. Glukoza obezbeđuje energiju za ćelije organizma, a insulin transportuje glukozu iz krvi u ćelije organizma. Međutim, kada u organizmu nema dovoljni insulina, ta glukoza nije u stanju da stigne do ćelija. Ređi su slučajevi kada ima dovoljno insulina, ali ćelije ne apsorbuju glukozu onako kako treba.

Visok šećer u krvi

Zbog toga se, kada ćelije ne dobijaju dovoljno energije za normalnu funkciju, pojavljuju zdravstveni problemi na srcu, bubrezima, kostima, nernom sistemu i očima. Ako se gomilanje glukoze u organizmu nastavlja, ovi problemi postaju ozbiljni.

Zbog toga se ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi preporučuje češća upotreba sledećih namirnica:

Kurkuma – Sastav ovog začina pomaže i sprečava progresiju dijabetesa.

Sir ili kiselo mleko – konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje rizik od dijabetesa do 12%.

Čokolada

Tamna čokolada – ljudi, koji često jedu ovu vrstu čokolade smanjuju rizik od pojave dijabetesa do 31%, rizik od obolenja kardio-vaskularnog sistema za 37% i smanjuju rizik od moždanog udara za 29%.

Cimet – kada se uzima na prazan stomak, cimet snižava nivo šećera u krvi. Ovaj začin ima svojstvo da smanjuje i nivo LDL holesterola, trigliceride i da poboljšava senzitivnost na insulin. Možete da ga dodate u kafu ili u ovsenu kašu.

Orašasti plodovi – redovnim konzumiranjem orašastih plodova, za 5% smanjuje se rizik od metaboličkog sindroma, koji predstavlja faktor rizika za pojavu dijabetesa tipa 2.

Jagode - ekstrakt od jagoda pomaže telu da aktivira protein, koji snižava nivo lipida i LDL holesterola u krvi. Osim toga jagode održavaju niski nivo šećera u organizmu.

Crno vino – snažan borac protiv dijabetesa. Resveratrol je jedinjenje koje se nalazi u ljusci zrna grožđa, a njegova uloga je poboljšanje funkcije šećera u krvi, regulacija hormona insulin i smanjenje nivoa glukoze u krvi.

Kafa

Kafa - u njoj ima sastojaka koji kontrolišu hormon, odgovoran za nastanak dijabetesa. Ljudi koji piju četiri ili više šolja kafe dnevno, za 50% smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Jabuke – češća konzumacija voća bogatog antocijanima, kao što su jabuke, kruške i borovnice smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 23%.

Spanać i zelje – svakodnevna porcija spanala ili zelja smanjuje rizik od pojave dijabetesa za 14%.

Kurkuma

Losos – bogat je vitaminom D. Deficit ovog vitamina izaziva rak debelog creva i dijabetes.

Đumbir – 2 g začina od sušenog korena đumbira ili 2 supene kašike đumbira dnevno dodati u hranu smanjuju rizik od upale debelog creva za 28%, kao i poremećaje pankreasa, uključujući i dijabetes.

Pšenične mekinje – unos većih količina magnezijuma može da smanji rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, naročito ako imate natprosečnu telesnu težinu. Samo jedna čaša prešničnih mekinja na dan pokriva 22% dnevnih potreba za magnezijumom.

Integralni pirinač – konzumiranje ssmeđeg pirinča samo jednom nedeljno smanjuje rizik od nastanka polipa na debelom crevu i dijabetesa.

Voda – voda nije hrana, ali je od životnog značaja za vaše zdravlje. Ljudi koji piju mnogo vode, smanjuju rizik od visokog nivoa šećera u krvi za 21%.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni