Za normalan nivo glukoze u krvi odgovoran je insulin. Ovaj hormon izlučuje pankreas, i ima ulogu u aktivnom transportu glukoze iz krvotoka u ćelije. Dijabetes tipa 2 se javlja onda, kada telo ne proizvodi docoljno insulina ili kada ćelije u organizmu nisu u stanju da obrađuju postojeći insulin.
Za vreme procesa varenja u organizmu se razgrađuju skrob i šećeri, pretvarajući se u glukozu. Glukoza obezbeđuje energiju za ćelije organizma, a insulin transportuje glukozu iz krvi u ćelije organizma. Međutim, kada u organizmu nema dovoljni insulina, ta glukoza nije u stanju da stigne do ćelija. Ređi su slučajevi kada ima dovoljno insulina, ali ćelije ne apsorbuju glukozu onako kako treba.
Zbog toga se, kada ćelije ne dobijaju dovoljno energije za normalnu funkciju, pojavljuju zdravstveni problemi na srcu, bubrezima, kostima, nernom sistemu i očima. Ako se gomilanje glukoze u organizmu nastavlja, ovi problemi postaju ozbiljni.
Zbog toga se ljudima sa visokim nivoom šećera u krvi preporučuje češća upotreba sledećih namirnica:
Kurkuma – Sastav ovog začina pomaže i sprečava progresiju dijabetesa.
Sir ili kiselo mleko – konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje rizik od dijabetesa do 12%.
Tamna čokolada – ljudi, koji često jedu ovu vrstu čokolade smanjuju rizik od pojave dijabetesa do 31%, rizik od obolenja kardio-vaskularnog sistema za 37% i smanjuju rizik od moždanog udara za 29%.
Cimet – kada se uzima na prazan stomak, cimet snižava nivo šećera u krvi. Ovaj začin ima svojstvo da smanjuje i nivo LDL holesterola, trigliceride i da poboljšava senzitivnost na insulin. Možete da ga dodate u kafu ili u ovsenu kašu.
Orašasti plodovi – redovnim konzumiranjem orašastih plodova, za 5% smanjuje se rizik od metaboličkog sindroma, koji predstavlja faktor rizika za pojavu dijabetesa tipa 2.
Jagode - ekstrakt od jagoda pomaže telu da aktivira protein, koji snižava nivo lipida i LDL holesterola u krvi. Osim toga jagode održavaju niski nivo šećera u organizmu.
Crno vino – snažan borac protiv dijabetesa. Resveratrol je jedinjenje koje se nalazi u ljusci zrna grožđa, a njegova uloga je poboljšanje funkcije šećera u krvi, regulacija hormona insulin i smanjenje nivoa glukoze u krvi.
Kafa - u njoj ima sastojaka koji kontrolišu hormon, odgovoran za nastanak dijabetesa. Ljudi koji piju četiri ili više šolja kafe dnevno, za 50% smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.
Jabuke – češća konzumacija voća bogatog antocijanima, kao što su jabuke, kruške i borovnice smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 23%.
Spanać i zelje – svakodnevna porcija spanala ili zelja smanjuje rizik od pojave dijabetesa za 14%.
Losos – bogat je vitaminom D. Deficit ovog vitamina izaziva rak debelog creva i dijabetes.
Đumbir – 2 g začina od sušenog korena đumbira ili 2 supene kašike đumbira dnevno dodati u hranu smanjuju rizik od upale debelog creva za 28%, kao i poremećaje pankreasa, uključujući i dijabetes.
Pšenične mekinje – unos većih količina magnezijuma može da smanji rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, naročito ako imate natprosečnu telesnu težinu. Samo jedna čaša prešničnih mekinja na dan pokriva 22% dnevnih potreba za magnezijumom.
Integralni pirinač – konzumiranje ssmeđeg pirinča samo jednom nedeljno smanjuje rizik od nastanka polipa na debelom crevu i dijabetesa.
Voda – voda nije hrana, ali je od životnog značaja za vaše zdravlje. Ljudi koji piju mnogo vode, smanjuju rizik od visokog nivoa šećera u krvi za 21%.
Komentari