Kako živeti sa problemima sa žuči nosi sa sobom dosta pitanja. Pre svega pojavljuje se pitanje ishrane. Hrana, kako može da razboli, tako može i da izleči. Na primer, hladna hrana može biti uzrok grčenja pilorusa želuca, što se odmah odražava i na žuč. Pikantne, slane i masne namirnice pojačavaju grčeve, koji se javljaju kao bolispod desnog rebra.
Značajan deo namrnica se dosta vremena zadržava u želucu, pa se na taj način pojačava i produžava sekrecija žuči u crevima.
Savetujemo vam da konzumirate više mesa koja nisu masna. Dobra varijanata su kuvano meso ili meso sa roštilja. Preporučljivo je da konzumirate kuvano povrće, sitan sir i razne kaše. Štetno deluju masne namirnice, dimljena mesa i sirevi, kolači i kifle. Izbegavajte i male količine alkohola, a tu spadju i pivo, kao i suvo vino.
Dozvoljeno je kravlje mleko sa niskom procentom mlečne masti, dijetetski sitan sir, obezmašćeni kravlji sir, sveže kiselo mleko, jogurt, tarator, ali bez belog luka. Strogo su zabranjeni masni i pikantni sirevi, dimljeni i topljeni sir, krem sir, ovčji sir i kiselo mleko.
Što se tiče mesa, dozvoljena je zečetina, teletina, meka govedina, jagnjetina, ali pečena u rerni, kuvana ili na roštilju piletina ili mlada kokoška. Nije preporučljivo da konzumirate životinjske iznutrice, kolenice, sve vrste konzerviranih mesa, kobasice, masne i pržene namirnice i jela, pihtije, dimljene grudi, slaninu, bujone od mesa i divljači.
U svoju ishranu možete uključiti rečnu ribu, koja nije mnogo masna - mrena, klen, šaran, smuđ, pastrmka, štuka - kuvana ili pečena na roštilju. Ne bi trebalo da se konzumiraju masne okeanke ribe - som, jegulja, beluga, palamida, kavijar, riblje paštete, marinirana i dimljena, kao i posoljena riba.
Kada su u pitanju jaja, slobodno jedite belance, a ograničite konzumaciju žumanceta, majoneza, guščijih i pačijih jaja.
Možete jesti gotovo svo povrće, osim spanaća, kiseljaka i zelja, patlidžana i turšija. Nemojte preterivati sa kuvanim kupusom, prazilukom, varivima od pasulja i sočiva.
Od voća je dozvoljeno sve da se jede, ako je dobro sazrelo, sušene jabuke i kruške, sokovi, nektari i kompoti. Zabranjeno je jesti urme, smokve, plave šljive, orahe, bademe, kikiriki i semenke. Ograničite unos ribizle, kupine, borovnice, grožđa, suvog grožđa, sušenih kajsija i citrusa.
Komentari