Namirnice, koje konzumiraju dijabetičari, imaju veliki značaj za uspešno kontrolisanje ove bolesti. Ako se ne vodi računa o unosu namirnica, postoji rizik da se stanje pogorša, a takođe i da se bolesnici ne leče na adekvatan način.
Glavni razlog da režim ishrane ima toliki uticaj na dijabetičare je nivo šećera u krvi. Na primer, visok nivo ugljenih hidrata povećava glukozu u organizmu. Sistem za varenje je razlaže tako da se ona pretvara u šećer, koji direktno ulazi u krvotok.
Naravno, nisu svi ugljeni hidrati loši. Složenim ugljenim hidratima, kao što su cela zrna, treba više vremena da se svare, dok prosti ugljeni hidrati, kao što je belo brašno i rafinisani šećer, mogu uticati da se nivo šećera u krvi naglo poveća.
Dijabetičari su skloni da imaju visok nivo glukoze u krvi jer insulin, koji obično kontroliše nivo glukoze, nije toliko efikasan. U galeriji iznad pogledajte koje su to namirnice koje će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i to na prirodan način.
Komentari