Povišeni viskozitet krvi je stanje poznatije kao gusta krv ili bivolja krv. Kod ljudi može izazvati razne neprijatne posledice - od pospanosti do tromboze, srčanih oboljenja, moždanog udara, itd.
Fluidnost krvi zavisi od dosta faktora, a sastav namirnica je jedan od njih. Ako ste upoznati sa tim koje namirnice zgušnjavaju krv, možete korigovati ishranu i poboljšati stanje vaše krvi bez lekova. Eto koje namirnice i materije bi trebalo da izbegavate, ako imate gustu krv.
Vitamin K
Poznat je i kao vitamin koagulacije, povećava zrgušavanje krvi. Nalazi se u svom zelenom povrću.
Tanini
Materije koje povećavaju stvaranje krvnih ugrušaka i efikasno zarastanje rana. Visok sadržaj ovih materija se može naći u namirnicama kao što su: nar, šljive, trešnje, trnjine, dunja, borovnica, drenjine, ribizla, brusnica, jagode, aronija, lešnici, orašasti plodovi, pistaći, kikiriki, orasi, bademi, šipak, cikorija, svi čajevi, crno grožđe, grožđe za vino, kakao, crveni pasulj, karanfilić, cimet, kumin, estragon, majčina dušica, lovorov list, vanila, pasulj, crna čokolada, eukaliptus, pinjole, kalina (kora i plodovi), rabarbara, itd. Količina tanina u namirnici se može odrediti po osećaju zategnutosti u ustima.
Flavonoidi
Najpoznatiji je rutin. Ove veoma korisne materije mogu da povećaju koagulaciju krvi. Nalaze se u menti, borovnici, kupini, aroniji, crnom grožđu, zelenom čaju, kafi, citrusima, zelenišu, paradajzu, kupusu, heljdi, crnom vinu.
Triptofan
U velikim količinama utiče na gustinu krvi. Izvor ove materije su namirnice: jaja, kikiriki, badem, indijski orah, soja, pinjole. Ova materija se dovodi u vezu još i sa namirnicama kao što je alva, zečetina, ćuretina, lignje, semenke suncokreta, orašasti plodovi, susam, piletina, grašak, pasulj, haringa, teletina, govedina, losos, bakalar, jagnjetina, sitan sir, morski balakar, čokolada, svinjetina, šaran, riba kostur, heljda, proso, skuša, sušene kajsije, pečurke, žitarice.
Transmasti
One nisu korisne za ljudski organizam, a samim tim nisu ni za krv. Mogu se naći u sendvičima, siru bez holesterola (gde se prirodna mast zamenjuje veštačkom), majonezu, sosevima sa majonezom, margarinu, brzoj hrani (posebno prženom krompiru, kao i drugim prženim jelima), čipsu, proizvodima od mesa, pohovanim namirnicama, itd.
Fitoestrogen
Materije koje proizvode biljke, a koje su slične ženskim hormonima. Nalaze se u mahunarkama (pre svega u soji i lanu), prokelju i karfiolu, đumbiru, celeru, mirođiji, lanenom semenu, u semenkama bundeve i suncokreta, hmelju i pivu, proklijalom ovasu, nezrelim semenkama kukuruza, pšenici, ražu, ječmu, pirinču, suncokretu, jabukama, naru, šargarepi, pečurkama, susamu, zeleom čaju.
Vitamin B12
Prevelike količine ovog vitamina u namirnicama vode do stvaranja krvnih ugrušaka.
Komentari