1. Važno je da friteza, u kojoj počinjemo prženje, bude dobro održavana;
2. Ulje treba da bude dobrog kvaliteta;
3. Važno je kontrolisati temperaturu pre samog početka prženja. Preporučljivo je da bude između 160 i 180 stepeni;
4. Sledeći važan momenat je odnos između ulja i namirnice koja se prži. Najbolje je da to bude 1 prema 10. Korpa ne treba da bude napunjena preko polovine;
5. Kada su proizvodi zamrznuti, stavljamo iz direktno u fritezu. Ne treba ih prethodno razmrzavati. Tako ćemo dobiti najbolji rezultat.
6. Važno je da se striktno pridržavamo roka trajanja proizvoda;
7. Treba da se izbegne dodavanje soli i drugih začina za vreme prženja;
8. Ako imate mogućnost, koristite različite friteze za različite namirnice. Jednu za krompir, drugu za ribu i tako dalje;
Pravila za vreme prženja
1. Temperatura treba da bude konstantna. Temperatura viša od 175-180 stepeni ubrzava stvaranje akrilamida. Pri temperaturi nižoj od 160 stepena prženje se usporava i na taj način namirnica upija više masnoće nego što je neophodno. Zato je važno da se striktno pridržavamo pravila broj tri iz prvog dela;
2. Treba da pržimo proizvode do dobijanja prijatne zlataste boje;
3. Treba izbegavati prženje do dobijanja tamne ili braon boje namirnica;
4. Kod prženja manjih količina treba da regulišemo dužinu prženja;
5. Korpa ne treba da bude napunjena preko polovine - ponavljamo ovo pravilo, zato što je važno;
Pravila po završetku prženja
1. Važno je da otresemo korpu po završetku prženja. Treba da je ostavimo nekoliko sekundi, da se iscedi masnoća;
2. Ispržene namirnice treba da ostavimo na upijajućem ubrusu, da bi se nepotrebna masnoća iscedila;
3. Ako su u masnoći ostali komadi ili mrvice, treba da ih uklonimo;
4. Pošto smo ispržili namirnicu, dodajemo so i druge začine, i serviramo dok je toplo;
5. Fritezu treba obavezno očistiti posle prženja, a ulje filtrirati.
Komentari