Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zlatna pravila za prženje u fritezi

Zlatna pravila za prženje u fritezi

Yana G.Yana G.
Kuvar
42
Riblji štapići

1. Važno je da friteza, u kojoj počinjemo prženje, bude dobro održavana;

2. Ulje treba da bude dobrog kvaliteta;

3. Važno je kontrolisati temperaturu pre samog početka prženja. Preporučljivo je da bude između 160 i 180 stepeni;

4. Sledeći važan momenat je odnos između ulja i namirnice koja se prži. Najbolje je da to bude 1 prema 10. Korpa ne treba da bude napunjena preko polovine;

5. Kada su proizvodi zamrznuti, stavljamo iz direktno u fritezu. Ne treba ih prethodno razmrzavati. Tako ćemo dobiti najbolji rezultat.

6. Važno je da se striktno pridržavamo roka trajanja proizvoda;

7. Treba da se izbegne dodavanje soli i drugih začina za vreme prženja;

8. Ako imate mogućnost, koristite različite friteze za različite namirnice. Jednu za krompir, drugu za ribu i tako dalje;

Pravila za vreme prženja

1. Temperatura treba da bude konstantna. Temperatura viša od 175-180 stepeni ubrzava stvaranje akrilamida. Pri temperaturi nižoj od 160 stepena prženje se usporava i na taj način namirnica upija više masnoće nego što je neophodno. Zato je važno da se striktno pridržavamo pravila broj tri iz prvog dela;

2. Treba da pržimo proizvode do dobijanja prijatne zlataste boje;

3. Treba izbegavati prženje do dobijanja tamne ili braon boje namirnica;

4. Kod prženja manjih količina treba da regulišemo dužinu prženja;

5. Korpa ne treba da bude napunjena preko polovine - ponavljamo ovo pravilo, zato što je važno;

Pravila po završetku prženja

1. Važno je da otresemo korpu po završetku prženja. Treba da je ostavimo nekoliko sekundi, da se iscedi masnoća;

2. Ispržene namirnice treba da ostavimo na upijajućem ubrusu, da bi se nepotrebna masnoća iscedila;

3. Ako su u masnoći ostali komadi ili mrvice, treba da ih uklonimo;

4. Pošto smo ispržili namirnicu, dodajemo so i druge začine, i serviramo dok je toplo;

5. Fritezu treba obavezno očistiti posle prženja, a ulje filtrirati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni