Friteza je odličan uređaj za brzo prženje hrane u kući. Za kuvanje sa fritezom obično se koristi veoma velika količina ulja, što može da vas navede na pomisao da je njegovo čišćenje noćna mora.
Zapravo, to nije baš tako, jer čišćenje friteze nije toliko teško, kao što izgleda. Spremili smo vam brze instrikcije kako da se otarasite masti i mirisa od prženja.
1. Isključite fritezu. Ako ste je skoro koristili, sačekajte da prođu 2 sata, da se ohladi mast u njemu.
2. Izvadite korpu za prženje iz friteze i stavite je u sudoper. Sipajte 2-3 kapljice tečnosti za suđe ili nekog drugog tečnog preparata za pranje tanjira i ostavite je.
3. Uklonite ulje iz friteze. Koristite kuhinjski ubrus, kako biste obrisali unutrašnjost. Ako postoji zalepljena hrana, možete si pomoći plastičnom špaklom.
4. Ostatke masnoće sa grejača u fitezi veom pažljivo obrišite ubrusom, pazeći da ne oštetite ili ne savijete termostat.
5. Stavite 7-8 kapljica preparata za pranje suđa, kojim raspolažete, na zidove i dno friteze. Koristite toplu vodu i mek sunđer da biste ga očistili, brišući kružnim pokretima.
6. Fritezu napunite vrućom vodom i ostavite je 30 minuta sa vodom dok čistite košaru.
7. Toplu vodu pustite na korpu na prženje, sipajte preparat za čišćenje i trljajte gore dole i obrnuto grubljim sunđerom, dok ne uklonite masnoće.
8. Ostavite korpu da se osuši.
9. Koristite polovinu od vruće vode u fritezi, kako biste očisili njene spoljašnje stranice, ostali deo prospite.
10. Toplu vodu sipajte u fritezu i rukom prebrišite zidove kako ne bi ostalo detardženta u njemu. Ako je potrebno, isperite nekoliko puta.
11. Koristite krpu da biste obrisali spoljašnju stranu friteze, a unutrašnju ostavite da se osuši na vazduhu.
Način čišćenje friteze dosta zavisi od toga koji model je u pitanju.
Ako je potrebno, sklonite oba filtera na poklopcu kako biste ga očistili.
Nikada ne ostavljajte fritezu uključenu u struju dok je čistite i ne potapajte je u vodu.
Komentari