Pečena piletina odlična je ideja za jelo u bilo koje doba godine. To je ne samo ukusno, već je i zdravo jelo, jer je meso pernatih životinja lagano i hranjivo, ne sadrži štetne masti.
Sam recept za pečeno pile u rerni izgleda jednostavan i čini se da predstavlja siguran uspeh. To nije uvek slučaj. Meso može postati suvo, bezukusno ili tvrdo. Gde je ukusna kožica i sočno i mirisno meso?
Vrlo je verovatno da je neuspeh uglavnom posledica nepravilnog načina upotrebe začina, pored ostalih grešaka u pečenju, izbora pileta lošeg kvaliteta, loše procenjene količine masnoće i drugih. Vratimo se začinima.
Ne bojite se da koristite začine, oni su tajna očaravajuće arome i neočekivano dobrog ukusa.
Da biste dobili željenu hrskavu koricu, važno je dobro posoliti pile. Kožu ptice treba svugde dobro utrljati solju. So se dodaje i u unutrašnjost pileta. So će učiniti koricu hrskavom.
Drugi obavezni začin je biber. Pomešan sa solju, mesu će dati čist i prijatan ukus. Ostali začini su lična želja i afinitet. Pogodni izbori su majčina dušica, ruzmarin, beli luk, limun i drugi.
Unutrašnjost pileta takođe se može napuniti začinima na celim grančicama. Usitnite čen belog luka, prepolovite limun ili ga presecite na četvrtine da dobijete ravnomerno začinjenu i aromatičnu piletinu.
Pre dodavanja aromatičnih začina, pticu je potrebno oprati i dobro osušiti. Preterana vlaga će pokvariti ukupni rezultat.
Recept za pečeno pile sa začinskim biljem
Namirnice:
1 celo pile
1 kašika maslaca
1 struk ruzmarina
1 struk korijandera
1 struk peršuna
po 10 listova mente i bosiljka
1 prstohvat kumina
3 čena belog luka
Priprema:
Začine sitno iseckajte, beli luk pasirajte. Pile se maže mešanim začinima i spolja i iznutra.
Pile se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, prekriven folijom, oko 60 minuta.
Skinite foliju, premažite pile maslacem i pecite još 20 minuta dok ne dobije zlatnu hrskavu koricu.
Komentari