Grožđe

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Loza sa grožđem

Grožđem se nazivaju semena biljaka iz roda Vitis, u srpskom poznatije kao vinova loza. Sa botaničke strane, grožđe pripada voću tipa jagoda. Grožđe je sa malim okruglim ili ovalnim plodovima, sa polu-transparentnom, glatkom kožom. Neke vrste grožđa sadrže jestivo seme, dok su ostale bez semena.

Grožđe se odlikuje sfernim ili ovalnim plodovima koji rastu u gomilama. Ove gomile mogu da sadrže u sebi od 15 do 30 pojedinačnih ploda grožđa.

Istorija grožđa

Grožđe se gaji po prvi put u Aziji već oko 5000 pne. Ono takođe igra važnu ulogu u mnogim biblijskim pričama koje ga nazivaju "plodom vinove loze."

U vreme grčkih i rimskih civilizacija, grožđe se poštuje zbog njegovog korišćenja za proizvodnju vina. U 2. veku je zasađen vinograd u dolini reke Rejn u Nemačkoj - mesto izuzetnog vina.

Crveno grožđe

Prvi vinograd su zasađeni u SAD-u početkom 17. veka. od strane španskih misionara u Nju Meksiku. Nakon toga vino se brzo širi kroz centralnu dolinu Kalifornije, gde klima i nedostatak insekata koji napadaju grožđe stvaraju povoljne uslove.

U kasnom 19. veku skoro sve sorte grožđa "vinifera" u Francuskoj su uništene od insekata slučajno uvezenih iz Severne Amerike. Nakon ukrštavanja preživelih sa američkim vrstama je omogućeno gajenje vinove loze na ovim prostorima poznatim po vinu.

Trenutno su Italija, Francuska, Španija, SAD, Meksiko i Čile među najvećim proizvođačima grožđa u komercijalne svrhe.

Sastav grožđa

Vinogradi

Grožđe je plod bez masti, zasićenih masti, natrijuma i holesterola. Hemijski sastav grožđa je različit ukod različitih vrsta. To zavisi od stepena zrelosti, zemljišta, načina kultivacije. Grožđe je veoma hranljivo voće, zbog šećera u njemu - 13 do 24 odsto šećera, od kojih većinu čini glukoza, zatim grožđani šećer i male količine fruktoze.

Grožđe je odličan izvor mangana, vitamina B6, tiamina (vitamin B1), kalijuma i vitamina C. Oko 100 g grožđa sadrži 62 kalorija i 0.58 g. proteina.

Kiselina u sastavu grožđa ima od 4 do 7%. Grožđe sadrži eterična ulja, tanine i supstance nalik smoli. Ono sadrži magnezijum, silicijum, kalcijum, arsen i jod. Grožđe sadrži izvesnu količinu vitamina C.

Grožđe sadrži korisna jedinjenja pod nazivom flavonoidi, koji su fitohranljive supstance i daju zasićenu ljubičastu boju grožđu.

Odabir i čuvanje grožđa

Preporučuje se da odabir grožđa koje je zasićene boje, sa zaobljenim zrnima koja su čvrsto pričvršćena za stabljiku. Jedan od načina da se proceni slast grožđa je njegova boja. Zeleno grožđe mora da ima blago žućkastu nijansu, crne sorte moraju biti bordo, ljubičaste i plavo-crne sorte trebaju imati zasićene boje, da bi bile slatke. Najbolji antioksidans je potpuno zrelo grožđe.

Nije moguće čuvanje grožđa na sobnoj temperaturi, zato što brzo fermentira. Da bi se očuvalo za nekoliko dana je neophodno da se čuva u frižideru. Grožđe može da zadrži svoj ukus do 5 dana u frižideru.

Podrum

Vrste grožđa

Grožđe koji se konzumira u svežem obliku ili se koristi u raznim receptima se zove stono grožđe, za razliku od vinskog grožđa koje služi za vino ili sorti grožđa koje se koriste kao sušeno voće.

Iako postoji na hiljade sorti, samo oko 20 njih se konzumira. Boja, veličina, ukus i fizičke karakteristike variraju među različitim sortama. Grožđe može biti u različite bojama, uključujući zelenu, boju ćilibra, crvenu, plavu, crnu i ljubičastu. Ima malo hrskavu teksturu i slatko-kiseli ukus.

Evropsko grožđe - obuhvata sorte: Tompson (sa semenom i zelenkasto-ćilibrastom bojom), Imperator (sa semenom i ljubičaste boje) i Šampanj/ Crni Korint (malih dimenzija i ljubičaste boje). Evropske vrste su sa kožom koja se lepi na unutrašnju teksturu.

Severnoameričko grožđe - sorte su: Konkord (plavo-crne boje i velikih dimenzija), Delaver (roze-crvena boja) i Nijagara (ćilibraste boje i manje slatkoće). Ovim sortama su lakše skida koža.

Francuski hibridi - oni su razvili od sorte grožđa "vinifera", nakon što je većina sorti uništena u 19. veku.

Kulinarska upotreba grožđa

U cilju maksimalnog korišćenja korisnih osobina ovog slatkog voća preporučuje se konzumiranje samo tek ubranog i dobro opranog grožđa. Pored konzumacije u svežem stanju, ono se koristi za pravljenje raznih poslastica, sokova, salata, za dekoraciju. Odlično se kombinuje sa kačkavaljem i buđavim sirom. Od grožđa se priprema vino i rakija. Postoji mnogo vrsta grožđa, ali one koje sadrže više tanina se prvenstveno koriste za pripremu vina. To su tzv. vinske sorte.

Belo vino i sir

Slatke i sočne vrste su one koje se koriste u kuvanju. Oni zadržavaju svoj oblik tokom kuvanja i njihova koža se ne cepa. Muskatno grožđe je najpogodnije za kombiniranje sa sirom.

Crvene sorte su pogodne za kombinaciju sa mesom. One ne zahtevaju veliku termičku obradu, već samo malo zagrevanja. Sorte sa semenima su aromatičnnije od onih bez semena. Belo grožđe se kombinuju divno sa ribom i plodovima mora. Koristi se u mnogim slatkišima.

Koristi od grožđa

Fitohemikalije sadržane u grožđu su antioksidansi koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Rezveratrolat štiti srčani mišić i održava ga glatkim i zdravim. Takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i lek je protiv starenja. Uloga saponina takođe je povezana sa zdravljem srca. Pored rezveratrola i saponina, grožđe sadrži drugo jedinjenje po nazivu pterostilben - snažan antioksidans za koji se zna da štiti od raka i pomaže u snižavanju holesterola.

Bogata mešavina fitohemikalija sadržanih u grožđu čine ga izuzetno korisnim i imaju mnogo zaštitnih efekata koji se odnose na metabolizam holesterola, oksidativnog stresa (slobodnih radikala) i upale.

Vitamini koji se nalaze u grožđu jačaju nervni sistem i poboljšavaju vid. Redovno uzimanje grožđa smanjuje rizik od krvnih ugrušaka. Pomaže kod migrene, reguliše aktivnost gastrointestinalnog sistema, poboljšava varenje. Crveno grožđe ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva i štiti od infekcija.

Vino je zaštita za osobe sa visokim krvnim pritiskom i bolesnika sa hipertenzijom. Umereno i redovno pijenje vina smanjuje rizik od smrti iz različitih razloga, ne samo od bolesti koronarnih arterija. Crveno vino je zaštita protiv raka pluća.

Grožđe i njegove semenke sadrže jedinjenja pod nazivom procianidin B, koja pomažu protiv raka dojke.

Štetne posledice grožđa

Konzumacija grožđa može izazvati nadimanje i poremećaj gastrointestinalnog trakta. Preporučuje se da se jede bez kože, posebno kod osoba koje boluju od ulkusne bolesti, bolesti creva, bubrega, mokraćnih i polnih puteva. Grožđe je kontraindikativno kod ljudi koji pate od šećerne bolesti.

Suvo grožđe

Nega grožđem

Upotreba soka od grožđa, mesnatog dela grožđa i ulja semena grožđa je poznata od davnina. Grožđe sadrži niz hranljivih materija, koja su uzrok povećanog promovisanja grožđa kao kozmetičnog sredstva. Sadržaj je brojnih krema, maskama i pilinzima.

Svaka žena može da napravi masku za regeneraciju kože lica kod kuće. Samo treba ukloniti kožu i seme, a onda je namazati lice mesnatim delom. Ostaviti da deluje 15 minuta i isprati.

Za kožu koja je izgubila svoju elastičnost sjediniti nekoliko zrpasiranih zrna grožđa sa dve kašičice kiselog mleka, kašičice meda i sok od limuna. Naneti na lice i ostaviti da deluje 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas