U procesu istraživanja, stručnjaci su dokazali da je suvo grožđe izuzetno korisno za zdravlje muškaraca i žena.
Ubrano zrelo grožđe se suši na vrelom suncu dve ili više nedelja i postaje suvo grožđe. Vremenski uslovi utiču na ovaj proces, pa se suvo grožđe proizvodi samo u onim predelima gde je moguće da se suši na vrelom suncu nekoliko nedelja. Ne bi trebalo da bude kiše. Sušenje se odvija na posebnim mestima.
Danas se sva sušena zrna grožđa zovu suvo grožđe, ali to nije sasvim tačno. Suvo grožđe treba nazvati samo sušeno grožđe bez semena. Osobine svežih i sušenih zrna grožđa se malo razlikuju, ali uz pravilno sušenje, 75-80% vitamina i do 100% mikro elemenata čuva se u suvom grožđu.
Crno suvo grožđe se smatra zdravijim od svetlog. Crveno suvo grožđe dobijeno od ružičastog grožđa je retko i sadržaj korisnih svojstava je u njemu manji od tamnog, ali je veći od svetlog grožđa.
Suvo grožđe je neizostavno za jačanje rada kardiovaskularnog sistema i izuzetno je bogato kalijumom koji aktivira rad srčanog mišića, pa lekari često preporučuju njegovu konzumaciju. Dobro pomaže kod hipertenzije. Infuziju od suvog grožđa preporučuje se piti u jutarnjim i večernjim kursevima u proleće i jesen.
Suvo grožđe pomaže kod bolesti pluća. Koristi se kod kašlja i bronhitisa, podržava prelazak kašlja sa suvog i tvrdog na vlažan i mekan. Takođe se koristi za rinitis i bolove u grlu, posebno kuvani napici od suvog grožđa sa lukom. Suvo grožđe sadrži bor i stoga suzbija razvoj osteoporoze kod starijih osoba.
Suvo grožđe se u velikoj meri koristi kod bolesti bešike i bubrega, suvo grožđe ima snažan diuretički efekat. Pored toga, pomaže kod brojnih problema sa gastrointestinalnim traktom. Suvo grožđe ima blago laksativno dejstvo i od davnina se koristi kao lek protiv zatvora, a plod sa semenom pomaže kod dizenterije. Suvo grožđe sadrži supstancu arginin, što ga čini korisnim za zdravlje muškaraca.
Upotreba suvog grožđa je čak izražena u činjenici da je u stanju da leči versicolor (raznobojni lišaj).
Činjenica da je suvo grožđe tako korisno objašnjava se sadržajem ogromnih količina vitamina, mineralnih soli metala i organskih kiselina. Suvo grožđe je bogato antioksidansima. Kako pokazuju najnovije studije naučnika, zahvaljujući svojoj sposobnosti da inhibira rast bakterija, suvo grožđe pomaže i kod zubnih oboljenja i blagotvorno utiče na stanje ne samo desni, već i zuba.
Koristi se i za anemiju, posebno tamne sorte, koje su bogate visokim sadržajem gvožđa.
Sadržaj glukoze i fruktoze u njima je i do 8 puta veći od sadržaja sličnih supstanci u svežem voću. Suvo grožđe sa semenom je korisnije nego bez njih.
Fitoterapeuti su mišljenja o sušenom voću da se može sažeti na sledeći način: supstance sadržane u proizvodu, iz kojih se uklanja vlaga, u njemu se više koncentrišu, stoga, kada ih koristite, budite oprezni i imajte mere!
Ovaj proizvod je jedan od najkorisnijih vrsta sušenog voća, jer sadrži niz vitamina koji poboljšavaju dobrobit ljudi.
Suvo grožđe pozitivno utiče na aktivnost centralnog nervnog sistema. Ubrzava misaoni proces i povećava cirkulaciju krvi.
Tokom realizacije projekata, naučnici su zabeležili da ovaj sastojak hrane poboljšava kognitivne sposobnosti slabijeg i jačeg pola, pa se preporučuje da ga jedu pre posla ili škole. U toku dana treba pojesti bar šaku suvog grožđa.
Ovaj proizvod se ne preporučuje za upotrebu kod devojaka sa toksikozom. Suvo grožđe povećava učestalost napada.
Pogledajte takođe:
- Lekoviti napitak suvog grožđa za prečišćavanje krvi i detoksikaciju;
Komentari