Kola Orah

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390129
Kola orah

Koka-kola je nesumnjivo napoznatiji gazirani napitak na svetu, kojem se i do dan danas čuva tajni recept. Poznato je da je 1886. godine farmaceut Džon Pembrantn iz Atlante pomešao orahe kola drveta sa biljkom kokom i malo šećera u svom dvorištu. Tako počinje priča o gaziranom napitku.

Samo dve godine kansije je farmaceut prodao sva prava biznismenu Kendleru za samo 2300 dolara napitak koji je otkrio. Tako stižem do danas, kada je koka - kola i dalje veoma popularan napitak. Iako je koka bila jedan od prvobitnih sastojaka, kompanija garantuje da se ovaj narkotik ne nalazi u napitku.

Naziv napitka nimalo nije iznenađujući, ako se uzme u obzir da su jedan od osnovnih sastojaka plodovi kola drveta. Kola /Cola acuminata/ je zimzeleno drvo, koje pripada porodici Sterculiaceae.

Drvo dostiže visinu do 18 m, a plodovi su mu crveno-braon boje i oblikom podsećaju na petokraku zvezdu.

Plodovi oraha se razdvajaju na 3-8 semenke. Semenke imaju ovalni oblik, prekrivene su tankom kožicom, bogate su kofeinom, skrobom i proteinima. Nazivaju se kola orasi. Imaju belu i crvenu boju. Lisovi drveta su ovalni i mogu dostići dužinu do 8 cm.

Na jednom te istom drvetu mogu rasti kako crvene, tako i bele semenke. Druga vrsta se smatra dragocenijom. Veoma retko se dešava da drvo rodi samo crvene ili samo bele. Količina crvenih semenki raste kako drvo postaje starije.

Orah kola

Istorija kola oraha

Kola drvo je prirodno najviše rasprostranjeno u Africi. Tamo kola orah se koristi već vekovima unazad. Meštani su ih žvakali, kako bi ostali budni, dok su prelazili preko pustinja.

Koristili su ih i da zavaraju glad i žeđ. U mestima gde ovo drvo uspeva ono se smatra simbolom gostoprimljivosti i koristi se za razne ceremonije poput sklapanja braka, rođenja ili pogreba.

U Africi kada mladoženja želi svoju mladu, on poklanja njenoj majci nekoliko kola oraha različitih boja. Ako zauzvrat dobije beli orah, to znači da je dobio odobrenje majke, a ako dobije crveni - znači da se majka ne slaže.

Poklanjanje kola oraha je ukazivalo na veliko poštovanje. Kod plemena koja su bila zaraćena, crveni orah je označavao rat, a beli orah je bio simbol primirja.

Sastav kola oraha

Kola orah sadrži velike količine kofeina i proteina. Sadržaj kofeina je do 3%, a teobromina do 0.1%.

Upotreba kola oraha

Kola orah se koristi za proizvodnju energetskih napitaka. Najpoznatiji gazirani napici koji se proizvode od ovog oraha su koka - kola i pepsi. Kao sušen, kola orah se koristi i za proizvodnju čokolade, a takođe i za dobijanje nekih vrsta vina.

Koristi od kola oraha

Sadržaj kofeina u plodovima kola oraha je razlog zašto se oni koriste u pproizvodnji energetskih napitaka.

Kofein ima tonizirajući efekat na telo, stimuliše lučenje sokova u želucu, širi krvne sudove u mozgu. On pomaže u sagorevanju masti i ugljendioksida.

Kola orah utiče na mnogo načina na telo čoveka. Povećava potenciju kod muškaraca, deluje kao veoma jak afrodizijak i stimulans.

Kola orah pomaže kod veće izdržljivosti kada je u pitanju fizička preopterećenost, daje organizmu energiju, čak i u situacijama glad.

Koristi se za lečenje depresije, nervnih oboljenja, nervoze, tuge, glavobolje, srčanih problema. Podstiče moždanu aktivnost i ima antioksidantno dejstvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas