Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Gajenje belog luka u kućnim uslovima.

Gajenje belog luka u kućnim uslovima.

Gajenje belog luka

Beli luk nije slučajno nazvan prirodnim antibiotikom. Lagano ljuto i aromatično povrće ima brojne kvalitete, bitne za zdravlje. Osim toga njegov specifični ukus daje značajnu prednost brojnim tradicionalnim jelima.

Iako može da se nađe tokom cele godine, poslednjih nekoliko godine dosta domaćica, naročito one koje vole baštovanstvo, preferiraju da gaje beli luk kući. Osim divnog osećaja kada stavite na trpezu proizvod koji ste samo odgajili, prednost gajenja aromatičnog povrća je u tome, što će biti ekološki čist.

Najbolje u svemu tome je što za gajenje ove biljke nije potrebna velika filozofija niti mnogo truda. Beli luk je relativno malo zahtevna kultura, koja ne traži mnogo brige.

Sadi se dva puta godišnje - u aprilu i oktobru, ali još uvek nije kasno da zasadite vaš prvi domaći beli luk.

Prvo što vam treba je saksija. Kupite duboku pravougaonu saksiju sa rupicama za drenažu.

Iako nije kapriciozan, beli luk voli glinasto zemljište. Ako ne možete da nađete prirodno suvo đubrivo, najbolje je da kupite obogaćenu zemlju u najbližoj poljoprivrednoj prodavnici.

Mladi beli luk

Pre nego što zasadite beli luk, ostavite čenove nekoliko dana na vlažnoj vati, da bi proklijali. Napravite male rupe u vlažnom zemljištu. Ne treba da budu dublje od 3 centimetra. Štavite proklijale čenove i poktijte ih zemljom. U jednoj saksiji sadite ne više od četiri čena. Za orijentaciju, razmak između zasada treba da bude oko osam centimetara.

Beli luk voli umerenu toplotu. Dobro bi bilo da stavite saksiju na osunčano mesto u sobi. Ni su neophodne druge posebne radnje, osim da održavate sobnu temperaturu i da ga zalivate bar dva puta nedeljno. Ne treba preterivati sa zalivanjem, naročito kada se pojave prve zelene stabljike.

To je sve. Ako sve sa sadnjom ide po planu, najkasnije za dva meseca imaćete vaš prvi prinos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest