Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Sadnja i uzgoj krompira

Sadnja i uzgoj krompira

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
914
Krupan krompir

U proseku, krompir sazreva za oko 4 meseca. Savremene sorte krompira daju maksimalni prinos od 4000 do 8000 kg po hektaru.

Uspešan uzgoj krompira zahteva kvalitetno seme i odgovarajuću negu. Krompir klija kada se zemljište na dubini na kojoj se seje zagreje na 7-8 stepeni, tada počinje razvoj nadzemnog dela. Vrhovi ne tolerišu mraz, umiru na temperaturama od -1 - 3 stepeni.

Optimalna temperatura za rast, cvetanje i tuberizaciju smatra se 16-22 stepeni. Na 20 stepeni noću, 29 stepeni danju, rast krtola prestaje, zbog čega od druge polovine jula do kraja avgusta rod ne raste.

Vreme za sadnju krompira treba izabrati tako da se do tog vremena krtole skoro formiraju. U umerenoj klimi - ovo je druga polovina aprila, u severnim regionima - početkom maja, a u južnim - početkom aprila. U vreme sadnje na dubini od 10 cm temperatura zemljišta treba da bude najmanje 5 stepeni.

Za uzgoj ove kulture pogodna su crna zemlja, glinasta, peskovita, blago alkalna ili neutralna zemljišta. Teška glinena zemlja nije pogodna, jer se zbog jakog sabijanja i nedostatka vazduha krtole ne razvijaju dobro, a sa viškom vlage su u velikoj opasnosti od truljenja.

Mesto za sadnju krompira treba da bude sunčano, otvoreno, sa dubokim slojem za obradu i visokim sadržajem humusa. Za prevenciju bolesti krompira, plodored je neophodan (promena kulture koja se sadi na zemljištu), krompir se vraća na prvobitno mesto nakon 3-4 godine. Najbolji prethodnici su mahunarke i ozimi usevi, oni obogaćuju zemljište hranljivim materijama i čiste ga od štetočina i uzročnika bolesti krompira. Na kućnim parcelama, usev se može uzgajati nakon bilo kog povrća osim velebilja.

Proklijali krompir

Zemljište za sadnju se priprema u jesen, rilja se ašovom, pri obrađivanju na dubinu od 25 do 27 cm čisti se od korova, đubri se organskim i mineralnim đubrivima. Azotna đubriva se najbolje koriste u proleće.

S obzirom da je krompir odgovarajućeg kvaliteta i u dovoljnim količinama moguće gajiti samo korišćenjem sortnog semenskog materijala bez gljivičnih, virusnih i bakterijskih bolesti, najbolje je kupovati krtole u specijalizovanim prodavnicama.

Kada koristite sopstveni sadni materijal, priprema se u jesen. Za seme, krtole pravilnog oblika bez znakova bolesti biraju se iz najproduktivnijih gnezda. Krompir u obliku kruške i vretena može da nosi virusne bolesti, zbog čega se ne koristi.

Odabrano seme se pažljivo osuši i posadi, drži oko 2 nedelje na difuznom svetlu i povremeno okreće. Za gotove krtole svo meso mora biti zeleno, ne mogu se sortirati do proleća, ne oštećuju ih glodari, ali zbog sadržaja toksičnog solanina moraju se čuvati odvojeno od hrane i krmnog krompira.

Pre polaganja, zimi se seme sortira po težini i veličini, u proleće se svaka frakcija sadi posebno tako da biljke klijaju, razvijaju se i sazrevaju u isto vreme.

Posuda sa povrćem

U proleće se krtole ponovo sortiraju, odvajajući oštećene i bolesne. Otprilike mesec dana pre sadnje, postavljaju se na police ili na pod u dobro provetrenim prostorijama; za ravnomerno formiranje klice, okreću se svakih 8-10 dana.

Da bi se dobila rana berba proklijalog krompira, sadnice se uzgajaju tako što se stavljaju u saksije sa mešavinom lisne zemlje i humusa. Pre nicanja, saksije se čuvaju u mraku na 10-12 stepeni, a zatim se prebacuju na svetlo. Sadnice se sade u zemlju sredinom aprila.

Sadnja se vrši postavljanjem proklijalih krtola na dubinu od 6 do 8 cm, na rastojanju od 25-30 cm između biljaka, 60 cm između redova kod ručnog i 70 cm kod mehaničkog sađenja. Kada se podzemne vode približe pojavi, krtole se izlažu na površinu, a zatim se iz međuredova prekrivaju zemljom, formirajući grebene visine 6-8 cm.

Krtolama izniklim u zemlji potreban je pristup vazduhu, koji se obezbeđuje otpuštanjem. Zemlja mora biti čista od korova; u početnoj fazi razvoja lako se uklanjaju povlačenjem ili grabuljama.

Pogledajte takođe kako se čisti mladi krompir i saznajte kako da čuvate krompir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni