Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Gajenje ruzmarina u saksiji

Gajenje ruzmarina u saksiji

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2482
Gajenje ruzmarina

Latinsko ime ruzmarina je Rosmarinus officinalis.

Ruzmarin je večnozelena višegodišnja biljka. Raste sporo i ima uske i tvrde listoje, koji liče na četinare.

Među zelenim delovina cvetaju sitni, bledoplavi, nežni cvetići. Ceo ruzmarin odiše svežinom i nežnpšću.

Ruzmarin u saksiji

Ruzmarin je idealan da ozelenite baštu. Ako nemate baštu, možete ga gajiti u saksiji.

Biljka se lako seče i oblikuje. Od nje se prave razni dekorativni oblici. Kada se gaji u saksiji, dobro je da se reže, da ne bi bila retka.

Ruzmarin voli topao i svetao prostor. Imajte u vidu da ne izdržava na niskim temperaturama. Terasa je idelano mesto za sanduk sa ruzmarinom, ako ste odlučili da ga razmožavate.

Začini

Ruzmarin se najlakše razmnožava kroz pelcere, koji se uzimaju u avgustu. Da biste zasadili ruzmarin, potrebna vam je stara biljka ruzmarina od koje ćete odseći grančicu, očistite listove u donjem delu i zasadite. Zemlja treba da bude laka, preporučuje se da ima glinu i pesak.

Druga varijanda je da ih stavite u vodu da puste korene i nakon toga da zasadite.

Ruzmarin

U peoriodu dok pušta korenje, biljka je izuzetno osetljiva, posebno u vodi. Nakon što se puste koren, pelcere možete zasaditi u zemlju sa vidokim sadržajem šljunka ili krupnijeg peska.

Gajenje ruzmarina može biti u saksiji, ali i u sanduku. Tokom zime se stavlja unutra na toplo. Treba da mu se obezbedi mesto gne nema mraza, da bude svetlo i provetrivo. Zalivajte redovno, ali ne po mnogo.

Ruzmarin može da izdrži temperaturu do minus 5. Velike vrućine mu ne smetaju, naprotiv, povećavaju njegov miris.

Ruzmarin možete gajiti i kao travu. Sa njim možete lečiti glavobolju, nervna rastrojstva, poboljšava pamćenje. Povećava rad mozga.

Sa druge strane, ruzmarin aktivno učestvuje u kulinarstvu, kao začin. Koristi se kod pripreme jela od ribe, divljači i drugih pečenih mesa. Ruzmarin dosta koriste italijanski kuvari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest