Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste krompira za prženje

Vrste krompira za prženje

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Prženi krompir

Skoro sve vrste krompira kod nas su odgovarajuće za prženje.

Kao najbolja među njima smatra se vrsta Fontane. Uprkos tome ova srednje rana do kasna sorta još je loše ocenjema kod naših proizvođača.

Za sada se radujemo ograničenoj rasprostanjenosti. Krtole imaju žutu kožu i svetlo žuto do žuto meso, ovalno-pravougaonu formu sa srednje izraženim udubljenjima kao oči.

Vrste krompira

Izuzetno ukusna vrsta sa visokim sadržajem suvih materija, Fontane je pogodan kako za prženi krompir tako i za svežu pijacu. Dobar je i za čuvanje i zimsko-prolećnu konzumaciju.

Univerzalna vrsta krompira kod nas je Sante. On je široko rasprostranjen i masovno korišćen. Ima dobar ukus, pogodan je za obradu i svakakve kuhinjske svrhe - od prženja do kuvanja, pečenja i dr.

Sorta Sante je dobro poznata proizvođačima iz skoro svih delova zemlje. Krtole teže svetlo žutom mesu i svetloj koži, srednje su veličine, ovalno zaokrugljeni, blago izduženi i malko spljeskani, sa žutim mesom. Ova vrsta je uzeta za standard u državnom testiranju vrsta grupe srednje ranih sorti.

Prženi krompirići

Druga tipično kuhinjska vrsta kod nas je Almera. Ona je novija, ali već dobro poznata srednje rana sorta. Krtola je svetle kože, dobrog spoljašnjeg izgleda. Ova vrsta je pogodna za gajenje u uslovima različitih oblasti kako prema tipu zemljišta, tako i prema nadmorskoj visini. Izuzetno je visokog prinosa.

Agrija je druga vrsta, takođe često korišćena za prženje. Dobro je poznata kod nas, najviše u svim polubalkanskim i balkanskim oblastima. Uzeta je kao standard u ispitivanju vrsta kod nas, ovaj put u grupi srednje kasnih i kasnih sorti.

Uglavnom su veći, ovalno-izduženi, glatki sa žutom kožom i zasićeno žutim mesom krtole. Dobar je za čuvanje.

Druge popularne vrste kod nas, pogodne su za prženje su Raja, Pikaso i Markiz. Ove sorte su srednje kasne i potrebno im je dosta svetlosti za visok prinos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest