Hrskavi pomfrit je hrana koja se dopada svakoj osobi, bez obzira na godine, preferencije u hrani i kulinarske tradicije kojima pripada. Dešava se da ova kulinarska slatkoća ostane neiskorišćena, a kada se krompir ohladi izgubi hrskavost, smežura se i pokvari mu se ukus.
Neophodno je stvoriti novi život krompira uključivanjem u neočekivane kulinarske recepte sa ostacima krompira. Evo nekih predloga.
Omlet sa pomfritom
Preostali pomfrit se iseče na male kocke. Umuti se nekoliko jaja, začini solju i biberom, začinskim biljem i začinima po ukusu, pomeša se sa prženim krompirom, doda se rendani kačkavalj i cela mešavina se sipa u nelepljivi tiganj u kome je istopljen komad maslaca. Prži se kao običan omlet. Može se ukrasiti kockicama šunke i povrća kako bi se dobilo izbalansirano jelo.
Tortilja sa pomfritom
Jedan luk se sitno isecka, doda se sitno iseckana šunka i 2-3 jaja. Ovi proizvodi su pomešani sa ostacima prženog krompira i prženi na malo ulja u tiganju. Da dobijete oblik palačinke, smesu ravnomerno rasporedite po tiganju. Palačinka se okreće sa obe strane da se ravnomerno isprži i služi uz svežu salatu.
Omlet sa kuvanim krompirom i sirom
Kuvani krompir koji je ostao može se ugraditi u nove sveže recepte za krompir. Za španski omlet potrebno vam je:
- 2 kuvana krompira;
- 6 jaja;
- 80 g sira;
- beli deo 1 glavice praziluka;
- prstohvat sušene žalfije;
- Komad maslaca za prženje;
- So i biber po ukusu.
Krompir isecite na kriške, a beli deo praziluka na tanke kolutiće. Praziluk propržiti na ulju do ružičaste boje. Jaja se umute i pomešaju sa rendanim sirom, dodaju se začini, so i biber i žalfija.
U nauljenoj posudi za pečenje rasporedite krompir u slojevima, naizmenično sa mešavinom jaja. Na vrh stavite praziluk i prekrijte preostalom mešavinom jaja i sira. Omlet sa krompirom se peče oko 15-20 minuta u umerenoj rerni.
Kuvani krompir se može zamrznuti (iako se ne preporučuje) i koristiti kao zgušnjivač u supama, kao i za pravljenje krem supe od krompira sa krutonima. Dodajte ih u razne krompir salate, u koje možete staviti kuvanu cveklu iseckanu na kockice, šargarepu i šta god vam padne na pamet.
Pogledajte šta da kuvate sa prazničnim ostacima.
Komentari