Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta kuvati sa ostacima od krompira

Šta kuvati sa ostacima od krompira

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Šta da skuvamo sa ostacima krompira

Hrskavi pomfrit je hrana koja se dopada svakoj osobi, bez obzira na godine, preferencije u hrani i kulinarske tradicije kojima pripada. Dešava se da ova kulinarska slatkoća ostane neiskorišćena, a kada se krompir ohladi izgubi hrskavost, smežura se i pokvari mu se ukus.

Neophodno je stvoriti novi život krompira uključivanjem u neočekivane kulinarske recepte sa ostacima krompira. Evo nekih predloga.

Omlet sa pomfritom

Ostaci od krompira ideje

Preostali pomfrit se iseče na male kocke. Umuti se nekoliko jaja, začini solju i biberom, začinskim biljem i začinima po ukusu, pomeša se sa prženim krompirom, doda se rendani kačkavalj i cela mešavina se sipa u nelepljivi tiganj u kome je istopljen komad maslaca. Prži se kao običan omlet. Može se ukrasiti kockicama šunke i povrća kako bi se dobilo izbalansirano jelo.

Tortilja sa pomfritom

Jedan luk se sitno isecka, doda se sitno iseckana šunka i 2-3 jaja. Ovi proizvodi su pomešani sa ostacima prženog krompira i prženi na malo ulja u tiganju. Da dobijete oblik palačinke, smesu ravnomerno rasporedite po tiganju. Palačinka se okreće sa obe strane da se ravnomerno isprži i služi uz svežu salatu.

Omlet sa kuvanim krompirom i sirom

Ostaci krompira

Kuvani krompir koji je ostao može se ugraditi u nove sveže recepte za krompir. Za španski omlet potrebno vam je:

- 2 kuvana krompira;

- 6 jaja;

- 80 g sira;

- beli deo 1 glavice praziluka;

- prstohvat sušene žalfije;

- Komad maslaca za prženje;

- So i biber po ukusu.

Krompir isecite na kriške, a beli deo praziluka na tanke kolutiće. Praziluk propržiti na ulju do ružičaste boje. Jaja se umute i pomešaju sa rendanim sirom, dodaju se začini, so i biber i žalfija.

U nauljenoj posudi za pečenje rasporedite krompir u slojevima, naizmenično sa mešavinom jaja. Na vrh stavite praziluk i prekrijte preostalom mešavinom jaja i sira. Omlet sa krompirom se peče oko 15-20 minuta u umerenoj rerni.

Kuvani krompir se može zamrznuti (iako se ne preporučuje) i koristiti kao zgušnjivač u supama, kao i za pravljenje krem supe od krompira sa krutonima. Dodajte ih u razne krompir salate, u koje možete staviti kuvanu cveklu iseckanu na kockice, šargarepu i šta god vam padne na pamet.

Pogledajte šta da kuvate sa prazničnim ostacima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
17.01.2023 11:34
Predlazem kiflice sa pire krompirom (po receptu na mom profilu). Cesto ih pravim kad preostane pire i budu bas mekane i ukusne.
0
0