Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo mekanog oktopoda

Kako da pripremimo mekanog oktopoda

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
262
Oktopod na grilu

Često, kada je u pitanju kuvanje ove morske poslastice, mnogi odustanu čim čuju ime oktopod (hobotnica). Zvuči tako teško i zastrašujuće za pripremu da nema smisla ni pokušavati.. Međutim, istina je da postoje hiljade načina da se pripremi mekani oktopod. I do jednog, nisu tako teški.

Svaka kultura ima svoje trikove prilikom pripreme ove morske životinje. U Italiji se, na primer, čepovi od plute stavljaju u vodu u kojoj se kuva oktopod. Drugi udaraju čekićem za meso glavonošce kao šnicle da bi bili mekši.

Oktopod na ulju

Međutim, postoji nekoliko činjenica koje se ne mogu zanemariti. Oktopod, kao i lignja, je iz porodice glavonožaca. Kod njih postoji jedna značajna karakteristika - što se više kuvaju, to su tvrđi. Stoga su metode pripreme ograničene na samo nekoliko.

Pre svega, oktopoda treba pripremati na roštilju, vrelom tiganju ili na drugi način, najviše 2-3 minuta. S druge strane, može da se kuva, ali će potrajati. U proseku se daje 40-50 minuta po kilogramu mesa. Međutim, ako se meso prekuva, postaje suvo i bezukusno.

Jedna od opcija za kuvanje oktopoda uključuje tri lonca ključale vode. Oktopod se stavlja u prvi lonac na 15 sekundi, zatim se prebacuje u drugi i na kraju u treći lonac. U svakom mora da bude po 15 sekundi. Međutim, ova opcija se odnosi samo na male oktopode.

Možete da skuvate velikog oktopoda dok se ne skuva u malo vode. U proseku, to traje oko 40 minuta. Kuvani oktopod se može pohovati, pržiti ili konzumirati sa začinima.

Oktopod kuvan oko 5 minuta ostaje žilaviji. Ovako se sprema oktopod za suši i salatu.

Oktopod na roštilju

Mekani oktopod na roštilju

Potrebni sastojci: 1 oktopod, 5-6 čena belog luka, 1 čaša belog vina, 1 stabljika celera, so, biber.

Za prženje: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike vlasca, 1 kašika belog luka.

Način pripreme: Oktopod se deli na dva dela. Jedan deo se stavi u šerpu sa 300 ml ključale vode, belim lukom i celerom. Pustite da se kuva 40 minuta.

Drugi deo oktopoda stavi se u 200 ml ključale vode, doda se jedna čaša vina, celer i beli luk. Kuvajte 40 minuta.

Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Dodajte beli i crni luk i pržite oko 2 minuta. Dodajte kuvanog oktopoda. Kuvajte sa obe strane 3-4 minuta. Začinite solju i biberom. Konzumira se toplo.

Pogledajte takođe kako se prži oktopod i kako da oktopod ne bude žilav. Obavezno isprobajte ove raskošne recepte sa oktopodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni