Često, kada je u pitanju kuvanje ove morske poslastice, mnogi odustanu čim čuju ime oktopod (hobotnica). Zvuči tako teško i zastrašujuće za pripremu da nema smisla ni pokušavati.. Međutim, istina je da postoje hiljade načina da se pripremi mekani oktopod. I do jednog, nisu tako teški.
Svaka kultura ima svoje trikove prilikom pripreme ove morske životinje. U Italiji se, na primer, čepovi od plute stavljaju u vodu u kojoj se kuva oktopod. Drugi udaraju čekićem za meso glavonošce kao šnicle da bi bili mekši.
![Oktopod na ulju](/files/lib/600x350/oktopod-v-olio.webp)
Međutim, postoji nekoliko činjenica koje se ne mogu zanemariti. Oktopod, kao i lignja, je iz porodice glavonožaca. Kod njih postoji jedna značajna karakteristika - što se više kuvaju, to su tvrđi. Stoga su metode pripreme ograničene na samo nekoliko.
Pre svega, oktopoda treba pripremati na roštilju, vrelom tiganju ili na drugi način, najviše 2-3 minuta. S druge strane, može da se kuva, ali će potrajati. U proseku se daje 40-50 minuta po kilogramu mesa. Međutim, ako se meso prekuva, postaje suvo i bezukusno.
Jedna od opcija za kuvanje oktopoda uključuje tri lonca ključale vode. Oktopod se stavlja u prvi lonac na 15 sekundi, zatim se prebacuje u drugi i na kraju u treći lonac. U svakom mora da bude po 15 sekundi. Međutim, ova opcija se odnosi samo na male oktopode.
Možete da skuvate velikog oktopoda dok se ne skuva u malo vode. U proseku, to traje oko 40 minuta. Kuvani oktopod se može pohovati, pržiti ili konzumirati sa začinima.
Oktopod kuvan oko 5 minuta ostaje žilaviji. Ovako se sprema oktopod za suši i salatu.
![Oktopod na roštilju](/files/lib/600x350/oktopod-na-skara.webp)
Mekani oktopod na roštilju
Potrebni sastojci: 1 oktopod, 5-6 čena belog luka, 1 čaša belog vina, 1 stabljika celera, so, biber.
Za prženje: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike vlasca, 1 kašika belog luka.
Način pripreme: Oktopod se deli na dva dela. Jedan deo se stavi u šerpu sa 300 ml ključale vode, belim lukom i celerom. Pustite da se kuva 40 minuta.
Drugi deo oktopoda stavi se u 200 ml ključale vode, doda se jedna čaša vina, celer i beli luk. Kuvajte 40 minuta.
Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Dodajte beli i crni luk i pržite oko 2 minuta. Dodajte kuvanog oktopoda. Kuvajte sa obe strane 3-4 minuta. Začinite solju i biberom. Konzumira se toplo.
Pogledajte takođe kako se prži oktopod i kako da oktopod ne bude žilav. Obavezno isprobajte ove raskošne recepte sa oktopodom.
Komentari