Ćuftice su tradicionalno jelo narodne kuhinje, koje kod nas uživa posebno poštovanje. Opcije su uglavnom meso, ali postoje i vegetarijanske ćuftice, koje se prave od povrća.
Ćuftice od tikvica su lagane i ukusne, ali su posebno popularne one od krompira. Imaju obožavatelja koliko i tradicionalna poslastica od mlevenog mesa. Kao i većina vegetarijanskih jela, i ovo je teže pripremiti od mesnog.
Najveća poteškoća u pripremi ćuftica od krompira dolazi kod termičke obrade. Razočaranje kada se ćuftica od krompira raspadne pri prženju je osećaj koji vrlo često prati prve pokušaje pripreme jela. Koja je tajna ukusnih ćuftica od krompira, kako se pripremaju da se ne raspadnu pri prženju, upijajući arome izgorele masnoće? Evo recepta koji obećava.
Potrebni proizvodi: 1 kilogram krompira, 100 grama sira, 1 luk, 1 jaje. Začini - so, biber, slani i drugi po ukusu. Za paniranje: 2 jaja i brašno.
Pripremanje ćuftica od krompira:
Krompir odabran za ćuftice treba da bude približno iste veličine, da bi se skuvao u isto vreme. Opere se i stavlja u hladnu slanu vodu bez ljuštenja. Sav krompir treba da bude pod vodom.
Krompir se kuva dok ne bude gotov. Oljušti se nakon što se ohladi i izgnječi dok se ne dobije homogena smesa. U njega se dodaje rendani sir, luk i začini. Dodajte jaje i dobro promešajte.
Prženje se odvija u dubokom tiganju, u kome se stavlja masnoća u tolikoj količini da je ćuftica potopljena najmanje do pola.
Od smese sa krompirom se oblikuju ćuftice, koje se zatim umaču u umućena jaja za pohovanje pa u brašno.
Stavljaju se u dobro zagrejano ulje i prže sa obe strane dok ne dobiju zlatastu boju. Tokom prženja ne treba ih bušiti viljuškom, već ih treba okretati rešetkastom kašikom.
Gotove ćuftice se vade na kuhinjski ubrus i ostavljaju da upije nepotrebnu masnoću.
Poslužuju se tople sa prilogom od zelene salate ili sa mlečnim sosom. Pogodne su i za glavno jelo i za predjelo.
Isprobajte naše druge predloge za ukusne ćuftice od krompira ili ove neodoljive krokete od krompira.
Komentari