Maslačak

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390130
Čaj od maslačka sa medom

Maslačak /Taraxacum officinale/ je višegodišnja zeljasta biljka sa mlečnim sokom. Može se naći na livadama i travnatim površinama, kraj potoka na celom Balkanu. Maslačak je kao lekovita biljka poznat još od davnina, a ima i drugi naziv - balzam sunčevih zraka. I to nije slučajno, jer maslačak pomaže kod niza oboljenja.

Maslačak ima jaku i kratku stabiljku i dobro razvijen koren. Listovi maslačka su perasto povezani, raspoređeni u obliku rozete. U sredini rozete se izdiže gola i šuplja stabiljka bez listova, koja može biti visoka od 5-30 cm. Na kraju stabiljke se nalazi cvet, zlatno-žute boje. Cvetovi su jezičasti, a seme vretenasto, koje je sakupljeno u pamučastu lopticu. Kod maslačka se koriste svi delovi, zajedno sa korenom.

Sastav maslačka

Nadzemni deo maslačka sadrži flavoksantin, tin, arnidol, fapandiol, laktocerol, holin, asparagin, vitamine B1, C i D, kao i provitamina A. Mlečni sok maslačka sadrži gorku materiju taraksacin.

Polje maslačka

Koren maslačka sadrži tritepenove materije kao što su taraksasterol, tarakserol i pseudotarakserol, kao i taraksacin, inulin i kaučuk. U njima se nalaze masti koje su sastavljene od glicerida palmitinske, linolinske, cerotinolinske, oleinske i drugih kiselina, inozit, manit i holein.

Branje i čuvanje maslačka

Kao što smo već spomenuli, svi delovi maslačka se koriste. Korenje se bere u jesen i leto, a listovi kada cveta - u proleće i početkom leta. Kada se nabere, suši se i čuva na prohladnom i suvom mestu, daleko od sunčeve svetlosti.

Maslačak u kulinarstvu

U nekim zemljama se maslačak gaji kao kulinarska biljka. Listovi mu se koriste za ukusnu prolećnu salatu, koja je veoma korisna kod prolećnog umora i avitaminoze. Osim što se kroisti za salatu, maslačak se koristi i za pravljenje čajeva i neke vrste slatka.

Kako bi napravili salatu od maslačka, potopite mu listove u mlavu vodu i neka odstoje 30 minuta. Druga varijanta je da ih kuvate dok ne promene boju. Tako se uklanjaju gorke materije. Nakon toga listove isecite i začinite ih maslinovim uljem i limunom po želji. Dodajte iseckan mladi luk, mirođiju, peršun i nekoliko maslina.

Maslačak

Pokazalo se da maslačak može biti i odličan začin za čorbe. listove maslačka potpite u posoljenu vodu, ocedite i sitno iseckajte. Dodajte mirođiju, sok od limuna i peršun. Dobijenom smesom začinite čorbu ili supu.

Koristi od maslačka

Glavne koristi maslačka se dovode u vezu sa funkijama jetre. Osim što stimuliše izlučivanje tečnosti, uči i deluje protiv glista, maslačak otvara apetit.

Nademni deo maslačka se koristi za lečenje navedenih stanja. Maslačak je lekovit zahvaljujući organskim kislinama, gorkim materijama i glikozidima. Maslačak stimuliše rad gušterače i povećava lučenje insulina, snižava loš holesterol u krvi.

Maslačak pomaže kod oboljenja jetre, hemoroida, bolesti mokračnih kanala, crevnih bolesti, deluje kao diuretik. Ova biljka je veoma korisna kod blažih oblika dijabetesa. Koristi se kod kašlja, konstipacije, oboljenja slezine, gihta, upalu creva, gasova, anemije, iskašljavanja krvi, regulisanje krvnog pritiska. Sveži listovi maslačka se koriste za lečenje anemije, avitaminoze C, dijabetesa i ateroskleroze.

Listovi maslačka ublažavaju simptome predmenstrualnog sindroma, zadržavanje tečnosti usled kardiovaskularnih problema, hroničnog reumatizma, artritisa. Mogu se koristiti i za akne, groznicu i metabolički disbalans.

Čaj od maslačka

Narodna medicina sa maslačkom

Za lečenje oboljenja jetre skuvajte 2 kašike listova maslačka u 500 ml vode oko 5 minuta. Kada procedite tečnost, pijte po 100 g pre obroka.

Kod zadržavanja tečnosti i problema sa bubrezima, potopite 1 kašiku sušenih listova maslačka u 1 šolju kipuće vode i poklopite, pa neka odstoji 10 - ak minuta. Pijte po jednu šolju ukutru i uveče.

Za atoniju se pomeša pečeni koren maslakča sa džemom po izboru. Uzimajte po 1 kašiku nakon obroka u trajanju od 10 dana.

Kod lošeg varenja prelijte 2 kašike sitno iseckanog korena sa 250 ml vode i neka odstoji 8 sati. Procedite i pijte malim gutljajima jedan ceo dan.

Štetnost maslačka

Mladi listovi maslačka u proleće mogu da se koriste za pravljenje salate, ali ipak treba voditi računa i ne konzumirati dugo, jer može poremetiti varenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas